objavljeno 04.06.2015. 14:49:00
SAJMOVI

Intel predstavio novosti na Computexu

Intel predvodi novu eru računalnih sučelja obilježenu sveprisutnim inteligentnim značajkama - računalne inovacije, nova sučelja i rješenja za internet stvari stvaraju pametan i povezan svijet

Intel i nove inovacije
Intel i nove inovacije (Intel)

Intel Corporation predstavio je proizvode i rješenja koji će ponuditi nova korisnička sučelja i podržati širenje računalnog ekosustava u nova područja. U svom uvodnom govoru na računalnom sajmu Computex 2015. Kirk Skaugen, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Client Computing Group pozvao je tajvansku računalnu zajednicu na suradnju i iskorištavanje prilike za oblikovanje budućnosti računalstva.

"Snaga Mooreova zakona omogućila je tijekom zadnjih pedeset godina nevjerojatne računalne inovacije te će zahvaljujući njoj u budućnosti sve uređaje biti moguće povezati u računalne sustave", izjavio je Skaugen. "Naša tridesetogodišnja suradnja s Tajvanom svijetu je donijela povijesne inovacije, od osobnog računalstva do oblaka i podatkovnih centara. U sljedećih trideset godina inovacije će biti još izraženije jer ćemo zajedno ponuditi nova računalna okruženja te uvesti inteligentne značajke i mogućnosti povezivanja u internet stvari."

Skaugen je iznio predviđanja vezana uz budućnost računalstva te demonstrirao proizvode i platforme koje će nas u nju odvesti. Pokazao je i kako će te inovacije uskoro omogućiti primjenu inteligentnih značajki u svim segmentima života.

Novosti vezane uz internet stvari

  • Intel je predstavio proširenje linije proizvoda Intel® IoT Gateway. Najnoviji pristupnički referentni dizajn nudi bolji izbor poluvodičkih elemenata i programske opreme jer je sada obogaćen pristupnicima utemeljenima na procesoru Intel® CoreTM i platformom Wind River* Intelligent Device Platform XT 3 s fleksibilnim mogućnostima kombiniranja za situacije u kojima je mali početni trošak važan čimbenik.

  • Intel je proširio i izbor operacijskih sustava za referentne dizajne Intel® IoT Gateway te je sada dostupan i Ubuntu Snappy Core tvrtke Canonical*. Dosad su u ponudi bili operacijski sustavi tvrtki Microsoft* i Wind River.

  • Intel je predstavio i nove procesore Intel® Pentium®, Intel® Celeron® i Intel® AtomTM, posebno namijenjene rješenjima za internet stvari, osobito maloprodajnim i medicinskim okruženjima. Procesori nude dojmljive grafičke performanse u niskom toplinskom razredu, a prilagođeni su internetu stvari te nude jamstvo sedmogodišnje dostupnosti.

Novosti vezane uz računalna sučelja i platforme

  • Predstavljen je Intel® UniteTM - novo, cjenovno učinkovito poslovno rješenje osmišljeno za jednostavnu i intuitivnu suradnju te poboljšanu produktivnost sastanaka. Uz odabrano računalo Mini PC s procesorom Intel® CoreTM vProTM u prostoriji za sastanke i aplikaciju Intel Unite na uređajima postojeće prostorije za sastanke moderniziraju se te pretvaraju u pametna i povezana mjesta za sastanke s poboljšanim sigurnosnim značajkama.

  • Tehnologija Thunderbolt poboljšana je više no ikada od svog predstavljanja: ThunderboltTM 3 nudi jedan računalni priključak koji je moguće povezati s uređajima Thunderbolt, svim zaslonima i milijardama USB uređaja. Prvi put u povijesti jedan jedini kabel nudi četiri puta veću podatkovnu propusnost i dvostruko veću videopropusnost od bilo kojeg drugog kabela, a istodobno omogućuje i napajanje. Nema mu premca kada je riječ o novim oblicima korištenja, npr. 4K videozapisima, priključnim stanicama s jednim kabelom i podrškom za napajanje, vanjskoj grafici i ugrađenoj podršci za umrežavanje putem desetgigabitne Ethernet veze.

  • Prvi bi se proizvodi trebali isporučiti do kraja godine, dok se dodatni proizvodi očekuju tijekom 2016. Peta generacija linije procesora Intel Core sada sadrži i prvi stolni procesor u LGA utoru s integriranom grafikom IrisTM Pro, Intelovim najsnažnijim grafičkim i multimedijskim mehanizmom za klijentske procesore. Snaga toplinskog dizajna od svega 65 W omogućuje potpune računalne performanse u brojnim modelima stolnih računala, uključujući manja i tanja računala Mini PC i stolna višefunkcijska računala, uz dvostruko bolje 3D grafičke performanse, 35 posto bolje multimedijske performanse i dvadeset posto bolje računalne performanse u odnosu na procesore prethodne generacije.

  • Intel je predstavio i petu generaciju mobilnih procesora Intel® CoreTM za mobilne uređaje i internet stvari s integriranom grafikom Intel® IrisTM Pro Graphics. Intelovi najbrži i najresponzivniji mobilni procesori optimizirani su za igrače i stvaratelje sadržaja u pokretu, a opremljeni su grafikom Intel Iris Pro Graphics 6200 te nude do dva puta bolje računalne performanse i dvostruko bolje 3D grafičke performanse u usporedbi s trenutnom generacijom. Ti su procesori ujedno idealni za zdravstveni sektor, javni sektor i industrijske primjene interneta stvari jer sadrže značajke ključne za napredne IoT dizajne, kao što su podrška za ECC memoriju i tehnologija Intel® vProTM, te nude jamstvo sedmogodišnje dostupnosti.

  • Da bi naglasio da se krećemo u smjeru potpuno bežičnih računalnih okruženja, Intel je objavio da s Targusom* surađuje na proizvodnji standardiziranih rješenja za bežično punjenje. Intel je nedavno objavio i dogovor s kineskom tvrtkom Haier* o uvođenju rješenja za bežično punjenje u kineske restorane, hotele, kafiće i zračne luke tijekom ove godine. Intel će usto surađivati i s članovima konzorcija A4WP, tvrtkama Foxconn Interconnect*, Basecom* te proizvođačima originalnih dizajna BYD-om*, Primaxom* i Kokuyom*, u cilju stavljanja rješenja za bežično punjenje na tržište tijekom ove godine.

Novosti vezane uz podatkovne centre

  • Intel je predstavio liniju procesora Intel® Xeon® E3-1200 v4, procesore Xeon s integriranom grafikom Intel® IrisTM Pro Graphics P6300. Nova linija temelji se na 14nanometarskoj procesnoj tehnologiji, a osmišljena je za vizualno zahtjevna radna opterećenja utemeljena na oblaku, npr. transkodiranje HD videomaterijala i isporuku putem udaljenih radnih stanica. Nudi do 1,4 puta bolje performanse pri transkodiranju videomaterijala i do 1,8 puta bolje 3D grafičke performanse u usporedbi s prethodnom generacijom.

 

04.06.2015. 14:49:00
http://m.metro-portal.hr/intel-predstavio-novosti-na-computexu/92125/