objavljeno 31.10.2017. 10:31:00
WOW!

Innarritu dobio Oscara za VR

Gledatelj tijekom nešto više od šest minuta proživljava opasno putovanje male skupine migranata u pokušaju da uđu u Sjedinjene Države preko pustinje Sonoran

Za Innaritua su smislili novog Oscara
Za Innaritua su smislili novog Oscara (Arhiva)

Meksički redatelj Alejandro Gonazelez Inarritu primit će posebnog Oscara za svoje djelo "Carne y Arena" kojim virtualnom stvarnošću omogućuje gledatelju da upozna pakao migranata, objavila je Američka akademija za umjetnost i znanost.

S virtualnim naočalama, bosih nogu i uz urlajuće sirene, gledatelj tijekom nešto više od šest minuta proživljava opasno putovanje male skupine migranata u pokušaju da uđu u Sjedinjene Države preko pustinje Sonoran.

Naoružani granični policajci razdvajaju muškarce od žena i djece, odbačene cipele i vrištanja... instalacija omogućuje gledatelju fizičko i duboko potresno uranjanje u svijet migranata koji prelaze pustinju, navodi predsjednik Akademije John Bailey.

Ostvarenje je kreativan pomak u svijetu virtualne stvarnosti koji se još rađa, ali ono mnogo više pruža uvid u krvavu političku i socijalnu realnost na granici između Meksika i SAD-a, kaže Bailey.

Dobitnik dvaju Oscara u dvije godine za filmove "Birdman" 2015., te "Revenant" (Povratnik) u 2016., Innaritu i njegov direktor fotografije Emmanuel Lubezki primit će počasnog Oscara 11. studenoga, na svečanosti Governors Awards u Hollywoodu.

"Carne y Arena" (Meso i pijesak) prikazuje se u u Fondation Prada u Milanu, u Kulturnom centru Tlatelolco de Mexico te u muzeju LACMA u Los Angelesu gdje su sve ulaznice rasprodane za iduće mjesece.

31.10.2017. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/innarritu-dobio-oscara-za-vr/108286/