objavljeno 23.11.2008. 20:07:06
save our world

Indijci obredom spašavaju svijet

Mogu li drevna znanja spasiti moderne pronevjeritelje tuđih novaca?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Yagna, drevni hinduski obred uz vatru koji traje pune dvije godine, održava se u jednom selu u zapadnoindijskoj državi Gujaratu s ciljem spašavanja svijeta od gospodarskog kolapsa, objavili su u nedjelju indijski mediji.

Yagna, u kojoj svećenici izgovaraju drevne vjerske stihove i bacaju žrtvene darove u obrednu vatru, već se šesnaesti dan odvija u selu Ramsani u Gujaratu, javila je agencija PTI.

U vijesti se citiraju riječi priređivača svetkovine Dahyabhaija Patela, koji je potvrdio da će se obred nastaviti pune dvije godine bez prekida.

Najavio je da će do u kraja ritualu u kojem će biti upaljeno 109 havan kunda - obrednih vatri, sudjelovati više od tri tisuće hinduskih svećenika iz pet indijskih država Gujarata, Madhye Pradesha, Bihara, Rajasthana i Uttara Pradesha.

Obredom se traži božanski blagoslov koji će osloboditi svijet gospodarske krize koja se čini beskonačnom, rekao je Patel.

"Tragamo za božanskom utjehom koja će vratiti prosperitet, zaštititi okoliš i svijetu donijeti mir i sreću", pojasnio je.

Patel je procijenio da će troškovi dvogodišnjeg obreda ukupno iznositi oko milijardu i pol rupija (oko 170 milijuna kuna), a da se sredstva pribavljaju od raznih vjerskih skupina, zaklada i pojedinaca, uključujući i seljane koji masovno hrle promatrati obred. (hina/metro-portal)

23.11.2008. 20:07:06
http://m.metro-portal.hr/indijci-obredom-spasavaju-svijet/13249/