objavljeno 09.01.2022. 08:31:00
OSVRT

Impresivan grafički niz Hame Čavrka

Mnogima je Čavrk najprije poznat kao vrsni grafičar, kreator niza ciklusa grafika u dubokom tisku

Hamo Čavrk
Hamo Čavrk (Miroslav Pelikan)

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik Hamo Čavrk, akademski kipar i donedavni profesor na APURI, autor je složenog slikarskog, grafičkog i skulptorskog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, autor specifičnog rukopisa i vrlo osobenog izraza.

No,svakako, mnogima je Čavrk najprije poznat kao vrsni grafičar, kreator niza ciklusa grafika u dubokom tisku

Iako se u posljednje vrijeme više okreće skulpturi, ne zaboravlja ni grafiku, pa je nedavno pokazao novi ciklus grafika izvedenih u aquatinti u boji na velikom formatu papira, 108 x 78 cm.

Novi impresivni niz grafičkih listova u aquatinti svjedoči o nastavku autorovog putovanju kroz prostor i vrijeme, novi likovni zapisi u ciklusu Terra incognita nastalih u posljednje četiri godine.

Doživljaji beskrajnog svemira, promišljanje čovjeka o dosizanju njegovih nevidljivih granica, protok bezbrojnih energetskih silnica,njihovi tragovi,začudni oblici koji plutaju, tama u podlozi iznad koje prolijeću raznolika tijela.

Doista, grafike odaju dojam svemirskih karata, svaka pojedinačno za određeni kvadrant, sa zabilježenim pravcima kretanja.

Izraziti energetski naboj vrije na ovim grafika i često se u gledatelja pojavljuje dojam, kako će poneka od tih nebeskih putanja izbaciti izbaciti izvan omeđenih granica grafike ubrzani svemirski projektil.

Niz velih grafika u tehnici aquatinte u boji Hame Čavrka još jednom, više nego uspješno potvrđuje majstorsku vještinu umjetnika ali i iznimne mogućnosti grafike dubokog tiska, koja je u današnjim vremenima potisnuta na margine.

Piše: Miroslav Pelikan
09.01.2022. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/impresivan-graficki-niz-hame-cavrka/135925/