objavljeno 26.12.2009. 09:17:18
ČAROBNA BILJKA

Imela - nova nada u liječenju raka

Ova biljka godinama je bila savršena isprika da se ukrade poljubac simpatije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

No, istraživači sugeriraju kako imela može učiniti puno više nego rasplamsati božićne strasti. Otkrili su naime, da ekstrakt biljke pomaže u liječenju raka crijeva, koji samo u Britaniji svake godine pogodi 37.500 ljudi.

Pacijenti koji su primali injekcije ekstrakta imele imali su manje nuspojava od kemo i radioterapije za razliku od onih koji nisu. Pretpostavlja se da ekstrakt jača imunološki sustav u borbi protiv tumora te ubrzava čišćenje organizma od toksičnih tvari nakon tretmana kemoterapije.

˝Rezultati pokazuju da su pacijenti pokazali značajno poboljšanje prilikom liječenja ekstraktom imele˝, navodi voditelj studije, profesor Kurt Zanker s Njemačkog instituta za imunologiju i eksperimentalnu onkologiju.

Znanstvenici su ekstraktom imele liječili 429 pacijenata oboljelih od raka te rezultate usporedili s onima od 375 pacijenata koji su liječeni regularnim putem. Utvrdili su da je samo 19 posto pacijenata iz prve grupe imalo nuspojave nakon kemoterapije, u odnosu na 48 posto iz druge grupe. 32 posto također je bilo živo 5 godina nakon početka terapije.

26.12.2009. 09:17:18
http://m.metro-portal.hr/imela-nova-nada-u-lijecenju-raka/29374/