objavljeno 17.02.2012. 12:27:45
GAMERSKA TERAPIJA

Igranje video igara može 'izliječiti' mrenu

Iako je pristup malo čudan, terapija video igrama pokazala se uspješnom u popravljanju vida kod osoba koje su se rodile s kataraktom, odnosno mrenom

Fotografija vijesti

Katarakta ili mrena je vodeći uzrok sljepoće u svijetu, a simptomi su zamućenje očne leće ili ovojnice očne leće. Postoji mnogo razloga zašto mrena nastaje, od UV zračenja i šećerne bolesti do starosti ili genetskog nasljeđivanja, a obično se radi o poremećaju proteina u očnoj leći.

Katarakta se najčešće liječi kirurškim putem ali zahvat ne mora biti uspješan, no novo istraživanje pokazalo je da ne morate nužno leći pod skalpel jer igranje vide igara može popraviti vid kod osoba sa mrenom.

"Nakon što su igrali akcijske igre samo 40 sati u četiri tjedna, pacijenti su uspjeli vidjeti sitna slova, smjer kretanja malih točki te su mogli raspoznati lica", rekla je dr. Daphne Maurer sa kanadskog Sveučilišta McMaster.

Dr. Maurer kaže kako njeno istraživanje pokazuje da su mozgovi odraslih osoba još uvijek dovoljno fleksibilni da ih se istrenira kako da savladaju osjetilne nedostatke.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da video igre mogu pomoći ljudima koji pate od nekog oblika poremećaja vida. Prije nekoliko mjeseci jedna studija je utvrdila da akcijske videoigre mogu izliječiti ambliopiju, odnosno "lijeno oko".    

17.02.2012. 12:27:45
http://m.metro-portal.hr/igranje-video-igara-moze-izlijeciti-mrenu/68334/