objavljeno 01.01.2021. 16:01:00
PITANJE

I što sad, Ameriko?

Četiri godine se svijet nalazio u raljama Twitter-naloga Donalda Trumpa. On, doduše, mora otići, ali jednostavnog povratka na staro – neće biti. Ne zna se kako će se SAD dalje razvijati, smatra Ines Pohl

Što možemo očekivati?
Što možemo očekivati? (Arhiva)

Zaštitne barijere podjele vlasti su na kraju odoljele njegovim luđačkim napadima. Zapomaganja i tužbe mu nisu pomogli - pa ni suci najvišeg suda koje je sam izabrao. Donald Trump će morati 20. siječnja napustiti Bijelu kuću. To je razlog za olakšanje. S Joeom Bidenom, vlast preuzima politička ličnost koja je pouzdanija, koja se pridržava etabliranih pravila ponašanja i koja zna koliko su demokratske institucije ranjive.

Ali, tu je i kraj uračunljivosti. Oni koji misle da će Trumpovi duhovi nestati 20. siječnja, prave, poput mnogih drugih, kardinalnu grešku: smatraju da je Donald Trump bio slučaj, nezgoda, izuzetak.

Donald Trump nije bio slučaj

Ne, on to nije bio. Donald Trump i njegov korumpirani, nacionalistički i rasistički način vođenja politike - to nije bio slučaj. To je posljedica dvostranačkog sustava koji je propustio mogućnost da se obnovi. I trebao bi biti alarm za buđenje svih onih koji smatraju da insistiranje na zastarjelim strukturama i privilegijama osigurava budućnost demokracije. A upravo je suprotno.

Kao i svi uspješni populisti, Donald Trump je od početka sa sloganom „mi" protiv „njih" uspješno sakupljao glasove. Izborni slogan: „Amerika prije svega" je na prvom mjestu implicirao rasističko obećanje da će biti potisnuto ono što je „strano" i „neameričko". Iako zvuči bizarno u jednom takvom doseljeničkom društvu, ono znači da je na vlasti trebala ostati većinska bijela zajednica.

Demografski razvoj u narednim godinama će pojačati to osjećanje gubitka moći. Duh je izišao iz boce.

Borba protiv elita

S političkom karijerom dužom od 50 godina, Joe Biden utjelovljuje upravo tu elitu. Zato on nema šansu te ljude izvući sheme prijatelj/neprijatelj.Druga priča koju je Donald Trump smislio u ranoj fazi glasila je da se on bori na strani podjarmljenih i ne-privilegiranih protiv elite.

I to vodi ka trećem, najpostojanijem a i time i najopasnijem, instrumentu moći Donalda Trumpa: kontinuiranom podrivanju opće važeće realnosti u kojoj postoje neutralne činjenice koje nisu politički motivirane, nego jednostavno istinite. U kojoj postoje znanstvena saznanja koja se ne orijentiraju na profit, nego se temelje na istraživanjima. Kako uopće doprijeti do ljudi koji se kreću još samo po svom svijetu laži i teorija zavjere? Kako može zavladati zajedništvo u društvu koje je iskliznulo iz realnosti?

Kraj već prije početka?

Joe Biden i njegov kabinet će se morati boriti s brutalnim unutarnjopolitičkim izazovima. Ako njegovoj stranci ne pođe za rukom pobijediti na izborima za Senat u Georgiji 5. siječnja, njegovi izgledi na uspješan predsjednički mandat će nestati prije nego što stigne da položiti zakletvu 20. siječnja. Jer, Republikanci će svojim glasovima u Senatu činiti sve kako bi bojkotirali sve razumne projekte.

Ako se taj vjerojatan slučaj obistini doživjet ćemo Sjedinjene Države u kojima, doduše, postoji političko vodstvo koje se trudi pronaći put ka staroj pouzdanosti. Ali pri tome vlada narodom koji je podijeljen kao nikad ranije i bori se s gospodarskim teškoćama koje samo pojačavaju tu podjelu.

Doživjet ćemo zemlju koja je godinama, ako ne i desetljećima, suočena s unutarnjopolitičkom borbom za vlast i koja se i dalje povlači iz multilateralnih obveza prije svega u Europi. Svejedno tko sjedi u Bijeloj kući. To je gola istina kojoj Europa i Njemačka napokon moraju pogledati u oči.

Piše: Ines Pohl/DW
01.01.2021. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/i-sto-sad-ameriko/129556/