objavljeno 07.10.2010. 14:51:00
STRASTI SE NISU SMIRILE

HVIDRA planira tužiti "Novosti"

"Oni otvoreno vrijeđaju i omalovažavaju hrvatske branitelje, uspoređujući ih s krvnicima, vampirima ili bordelima", rekao je predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić

HVIDRA planira tužiti
HVIDRA planira tužiti "Novosti" (Novosti)

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) najvjerojatnije će idući tjedan tužiti sudu tjednik "Novosti" i njegova izdavača zbog vrijeđanja hrvatskih ratnih vojnih invalida i širenja govora mržnje.

Naslovnica prošlog i novog broja s naslovom "Obadva, obadva su pala" o nedavnoj nesreći dvaju "migova" 21 HRZ-a kao i neki drugi napisi u tom tjedniku, kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, razlog je što će od hrvatske vlade tražiti prestanak financiranja tog lista iz državnog proračuna. Oni otvoreno vrijeđaju i omalovažavaju hrvatske branitelje, uspoređujući ih s krvnicima, vampirima ili bordelima, rekao je, dodavši da je to daleko od prava nacionalnih manjina. To je isto kao kad bih ja taj srpski list usporedio s "četničkim kuplerajem", rekao je Đakić.

>> Redakcija Novosti: Prijete nam bombom zbog naslovnice

Kao dokaz svojim tvrdnjama Đakić je pokazao neke od napisa objavljenih u tom tjedniku, ocijenivši da je manjina počela terorizirati većinu hrvatskih građana. To je i kršenje hrvatskog Ustava, po kojem su prava hrvatskih branitelja i invalida zaštićena, dodao je. Naglasio je i da se virovitičko-podravski dožupan Staniša Žarković iz SDSS-a ogradio od naslovnice i uređivačke politike tjednika "Novosti". I ostali čelni ljudi HVIDRA-e poduprli su Đakićeva stajališta i inicijativu da hrvatska vlada prestane financirati "Novosti", ali su se požalili i na medijsku blokadu Hvidrinih priopćenja u kojima su osudili naslovnicu "Novosti".

Na novinarsku opasku da je Slobodan Uzelac potpredsjednik vlade, a SDSS HDZ-ov partner u vladajućoj koaliciji, Đakić je kratko rekao kako to ne znači da oni mogu raditi što hoće te da ga ne zanima kako će to utjecati na rad vlade i koalicije. Dosad nismo reagirali, ali ovo je prekršilo svaku mjeru, ocijenio je Đakić. (hina/metro-portal)

07.10.2010. 14:51:00
http://m.metro-portal.hr/hvidra-planira-tuziti-novosti/49377/