objavljeno 15.09.2014. 17:32:19
KATASTROFA

Hrvatskoj treba međunarodna pomoć

Hrvatska je na putu da šestu godinu zaredom zabilježi pad gospodarskih aktivnosti, a možda će morati uzeti međunarodnu pomoć kako bi provela bolne promjene

Ništa bolji nije bio ni Sanader ...
Ništa bolji nije bio ni Sanader ... (Arhiva)

Hrvatski političari su skupina potpuno nesposobnih ignoranata, može se između redova iščitati u anketi o stanju hrvatskog gospodarstva koju je proveo Reuters među domaćim analitičarima.

Hrvatske vlade od 2000. godine zaziru od tržišnih reformi i povećavaju potrošnju i dug. No, to će biti puno teže financirati kada središnje banke ključnih razvijenih zemalja počnu smanjivati priljev jeftinog novca, koji potiče ulagače u državne obveznice da 'love' više prinose u zemljama poput Hrvatske.

Hrvatski dužnosnici još uvijek isključuju mogućnost pomoći izvana. Analitičari su pak proteklog mjeseca počeli u javnost iznositi zamisao o traženju pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja bi bila uvjetovana smanjenjem javne potrošnje i ohrabrivanjem novih poslovnih poduhvata.

Hrvatska nije zabilježila rast gospodarskih aktivnosti još od 2008., podsjeća Reuters. Vlada se još nada da će gospodarstvo ove godine stagnirati, dok analitičari u prosjeku predviđaju pad aktivnosti za 0,7 posto.

U sklopu procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, Zagreb bi do kraja 2016. trebao svesti proračunski manjak ispod razine od tri posto BDP-a. U anketi Reutersa samo 3 od 11 analitičara smatra da će se to i dogoditi. U prosjeku očekuju da će ove godine proračunski manjak iznositi 4,8 posto, a iduće 4,5 posto BDP-a.

15.09.2014. 17:32:19
http://m.metro-portal.hr/hrvatskoj-treba-medjunarodna-pomoc/87306/