objavljeno 13.04.2019. 10:29:00
NAJAVE

Hrvatski simbolički identitet u Cekateu

Ciklus tribina o suvremenom hrvatskom simboličkom identitetu

Hrvatski simbolički identitet
Hrvatski simbolički identitet (Cekate)

Centar za kulturu Trešnjevka u četvrtak, 18. travnja 2019. u 20 sati započinje interdisciplinarni projekt pod nazivom Hrvatski simbolički identitet, a prva tema susreta su Hrvatski državni blagdani pod vodstvom dr. sc. Tijane Trako Poljak.

Ovaj projekt se bavi suvremenim hrvatskim simboličkim identitetom zemlje koji je iznimno važan kao pretežito vizualni način njenog predstavljanja „prema van" drugim zemljama i narodima kao i „prema unutra" vlastitim građanima/kama. Fokus će biti na tri najvažnija službena državna simbola, određena kao takva najvišim međunarodnim i državnim pravnim aktima: zastava i grb, himna i državni blagdani. Autorica projekta je dr. sc. Tijana Trako Poljak.

Cilj je povezati znanstvenike i stručnjake koji se bave istraživanjem suvremenih hrvatskih simbola sa širom javnošću koju se kroz niz tribina želi upoznati s važnošću postojanja i očuvanja simboličkog nacionalnog i državnog identiteta, te s poviješću nastanka i razvoja, sadržaja, promjena i primjena hrvatskih državnih simbola.

Važnost uključenja građana u upražnjavanje nacionalnog simboličkog sadržaja, što je pak moguće samo razvojem boljeg razumijevanja i osobnog usvajanja tog sadržaja kao sastavnog dijela vlastitog nacionalnog identiteta, u znanstvenoj je literaturi istaknuto kao ključno za njegovo održanje te, posljedično, za jačanje nacionalnog identiteta uopće.

Sve teme susreta kroz travanj i svibanj, više o autorici projekta i ostale dodatne informacije možete pročitati ovdje.

13.04.2019. 10:29:00
http://m.metro-portal.hr/hrvatski-simbolicki-identitet-u-cekateu/117966/