objavljeno 20.07.2009. 21:54:36
STANDARD & POOR'S:

Hrvatski rebalans proračuna nije dovoljan

Vladina potrošnja je jedina kategorija koja je rasla u odnosu na prošlu godinu i to za 3,9 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)

Bonitetska agencija Standard & Poor's u ponedjeljak je ocijenila kako planirani ovogodišnji rebalansi hrvatskog proračuna neće popuniti prazninu u vladinim financijskim potrebama, a pogoršani gospodarski izgledi mogu negativno utjecati na kreditni rejting zemlje, prenosi Bloomberg News.

Hrvatski sabor je 17. srpnja prihvatio drugi rebalans proračuna, a treći se očekuje najkasnije na jesen. S&P očekuje ovogodišnje smanjivanje bruto domaćeg proizvoda za 5 posto, te proračunski manjak od 4 posto BDP-a ove, a 4.5 posto u 2010. godini. Vlada neće biti 'nepopustljiva' u suočavanju s izazovom smanjenja tog manjka, ocjenjuje S&P.

"S obzirom na ubrzano opadanje vladinih prihoda, očekujemo da će proračunski pritisci i dalje rasti. U slučaju znatnog pogoršanja u vanjskom okruženju (vanjski dug, vanjskotrgovinska bilanca), kreditni rejting može biti revidiran na niže", izjavili su analitičari S&P-a Marko Mrsnik i Frank Gill.

Hrvatska, koja je do sada klonila pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, bori se s najgorim gospodarskim opadanjem u desetljeću dok globalna recesija ograničava potrošnju, ulaganja i kolanje kredita. Gospodarstvo se smanjilo za 6,7 posto u prvom tromjesečju, a prema prognozama guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, godišnji pad će biti 5 posto, navodi Bloomberg News.

Uvoz u Hrvatsku najviše je opao u prvom tromjesečju ove godine, dok je vladina potrošnja jedina kategorija koja je rasla u odnosu na prošlu godinu i to za 3,9 posto. Hrvatska nije suočena s opasnošću kod plaćanja dospjelog vanjskog duga u ovoj godini, koji je dosegao 83 posto BDP-a, citiraju se riječi zamjenika guvernera HNB-a Borisa Vujčića. No, S&P vjeruje da će vlada biti manje nepopustljiva s proračunskim manjkom te da bi napori da se smanji taj manjak mogli "testirati političku koheziju vladajuće koalicije".

Hrvatska će dovršiti pristupne pregovore s EU do kraja ove godine, s ciljem da postane članica Unije 2011., kazala je premijerka Kosor nakon preuzimanja vlade od Ive Sanadera. Pokušaj Hrvatske da uđe u članstvo EU zaustavljen je blokadom Slovenije zbog graničnog spora, navodi se u izvješću Bloomberga.

"Na kreditni rejting utjecat će brzina kojom se uklanjaju zapreke u pristupnim pregovorima s EU i stabilnost sadašnje vlade. Ako se smanjenje javne potrošnje provede u relativno kratkom roku i djelotvorno, smanjivanje rejtinga je manje vjerojatno", ocijenio je za Bloomberg Zdeslav Šantić, ekonomist Raiffeisen Bank Austria iz Zagreba. Veličina proračunskog manjka ovisi i o uspjehu turističke sezone jer turizam čini petinu BDP-a Hrvatske, napominje Bloomberg, ističući da se po procjenama analitičara PBZ-a od 13. srpnja, ove godine na tom području očekuje pad prihoda od 10 do 15 posto.

Izvor: Hina

20.07.2009. 21:54:36
http://m.metro-portal.hr/hrvatski-rebalans-proracuna-nije-dovoljan/19652/