objavljeno 13.03.2008. 22:20:15

Hrvatska u središtu sajma u Leipzigu

Pod geslom ‘Leipzig čita hrvatski’ jučer otvoren sajam knjiga

Sajam knjiga u Leipzigu, na kojem Hrvatska nastupa kao zemlja partner pod motom ‘Leipzig liest kroatisch - Leipzig čita hrvatski’, otvoren je jučer u tom njemačkom gradu. Više od dvije tisuće izdavača iz četrdesetak zemalja predstavlja svoja najnovija izdanja na 63.000 četvornih metara izložbenog prostora. 

Najšira publika

Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg leipziškog sajma. Predstavljat će je 37 autora, a djela svakog od njih prevedena su na njemački jezik. Dosad su na njemačkom tržištu godišnje objavljivana najviše tri djela iz Hrvatske. Otvaranje sajma okupilo je brojnu publiku. Očekuje se da će do nedjelje sajam posjetiti oko 100.000 tisuća ljudi.

Sajam je namijenjen najširoj publici, a 1500 pisaca i poznatih osoba sudjelovat će četiri dana i noći u projektu ‘Leipzig čita’, u okviru kojih će na različitim mjestima u gradu predstavljati svoja djela.

Ministar kulture Božo Biškupić je u prigodi otvorenja hrvatskog štanda na Sajmu knjiga u Leipzigu rekao da nam je posebno važno jačati nazočnost hrvatske književnosti u svijetu.

Zemlje i izdavačiViše od dvije tisuće izdavača iz četrdesetak zemalja predstavljaju svoja najnovija izdanja na 63.000 četvornih metara izložbenog prostora.Otvoreni i moderni

- Hrvatska je književnost duboko ukorijenjena u srednjoeuropski kulturni krug - istaknuo je Biškupić, otvarajući hrvatsko gostovanje na Sajmu te upozorio na poseban doprinos hrvatske kulture u stvaranju srednjoeuropskoga naslijeđa od renesanse do danas. Prema Biškupićevim riječima na ovogodišnjem sajmu u Leipzigu predstavlja se mladi naraštaj hrvatskih književnika, koji svoja djela temelje na otvorenosti i modernosti.

Na otvorenju najstarijeg sajma u svijetu bili su Luko Paljetak, Dubravka Oraić-Tolić, Delimir Rešicki, Ivana Sajko, Zoran Ferić, Renato Baretić, Olja Savičević, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Bora Ćosić i Jakša Fiamengo.  (HINA)

13.03.2008. 22:20:15
http://m.metro-portal.hr/hrvatska-u-sredistu-sajma-u-leipzigu/4330/