objavljeno 22.09.2015. 14:29:40
PODRŠKA

Hrvatska smije zatvoriti granicu, kaže Europska komisija

Europski povjerenici Dimitris Avramopoulos i Johannes Hahn, koji u petak putuje u Beograd, razmatraju sa srpskim dužnosnicima kako Europska unija može pomoći Srbiji oko zatvaranja hrvatsko-srpske granice

Gužve na Bajakovu
Gužve na Bajakovu (Arhiva)

Hrvatska ima puno pravo zatvoriti svoje granice, kaže Europska komisija kao odgovor na tužakanje i prijetnje Srbije zbog zatvaranja graničnih prijelaza.

Dužnosnici Komisije naglasili su da se i pitanje zatvaranja i novog oštrog zakona Mađarske o izbjeglicama mora rješiti na današnjem zasjedanju ministara pravosuđa i unutarnjih poslova i vođa Europske unije sutra.

Zamoljen da objasni kako Europska komisija gleda na činjenicu da je Hrvatska zatvorila granicu i za promet robe, glasnogovornik Margaritis Schinas je uzvratio, mada je očigledno previdio da Hrvatska nije članica Schengenske zone, da članice te zone mogu uvesti nadzor na granicama, kao i da su neke već privremeno to napravile.

Schinas je ranije danas izjavio: "Pravo je svake zemlje članice EU da sama određuje kako će osiguravati vanjske granice, a mi se zalažemo za sveobuhvatno rješenje izbjegličke krize", rekao je Sinas na konferenciji za medije u Bruxellesu.

Upitan da li zatvaranje granice za kamionski promet, ili prijetnja Hrvatske da će potpuno zatvoriti granicu spadaju u dozvoljene mjere, Schinas je rekao da postoje mehanizmi u okviru šengenskog sporazuma koje su neke zemlje već primjenile.

On, međutim, nije želio dalje odgovarati na novinarska pitanja o tome, uz napomenu da će EK nastaviti da traži sveobuhvatno rješenje za izbjegličku krizu.

22.09.2015. 14:29:40
http://m.metro-portal.hr/hrvatska-smije-zatvoriti-granicu-kaze-europska-komisija/94027/