objavljeno 23.06.2016. 12:17:00
NAVIKE

Hrvati obožavaju sniženja, prva stižu 1. srpnja

Gotovo 70 posto hrvatskih građana kupuje proizvode na sniženju, prilikom kupnje građani vode računa o omjeru cijene i kvalitete, a promotivni leci najvažniji su kanal komunikacije trgovaca s kupcima

Sniženja počinju za tjedan dana
Sniženja počinju za tjedan dana (Arhiva)

Sniženja su omiljena hrvatskim kupcima jer njih 70 posto jedva čeka da započnu, a svaki treći proizvod proda se na promociji i na akcijskoj cijeni, pokazalo je istraživanje HGK

Cijena je ključna

Potrošači su postali racionalniji i sve osjetljiviji na cijenu koja postaje ključna pri donošenju odluke o kupnji. "Prilikom kupnje vode računa i o omjeru cijene i kvalitete", poručuje Ravlić, koja predviđa i rast trgovine na malo tijekom ljetnog sezonskog sniženja.

Promotivni leci najvažniji su kanal komunikacije trgovaca s kupcima, a proučava ih 75 posto kupaca. "Oko 76 posto kupaca planira što će kupiti, 69 posto njih proizvode kupuje na akcijama, a da bi obavili kupnju obiđu prosječno gotovo tri prodavaonice", zaključuje Ravlić.

Ljetno sniženje počinje 1. srpnja

Iz HGK podsjećaju kako prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, a sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, ljetno sezonsko sniženje započinje od 1. srpnja i trajat će maksimalno 60 dana.

U okviru sezonskog sniženja, redovna cijena i nova snižena cijena iskazuju se jasno, vidljivo i čitljivo. Iz HGK ističu i da, ukoliko u razdoblju sezonskog sniženja nisu prodani svi proizvodi, trgovac može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha.

23.06.2016. 12:17:00
http://m.metro-portal.hr/hrvati-obozavaju-snizenja-prva-stizu-1-srpnja/98773/