objavljeno 06.04.2010. 15:38:32
SVODNICI

Hrvat predvodio bandu koja se bavila prostitucijom u Beču

Vođa bande Richard St., 37-godišnji je Hrvat, uhićen u nedjelju u muenchenskoj zračnoj luci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Austrijska policija u velikoj je akciji protiv organiziranog kriminala uhitila nekolicinu pripadnika bande koja je godinama nadzirala prostituciju u Beču, a vođa bande, uhićen u Muenchenu, Hrvat je, javila je u utorak austrijska novinska agencija APA.

Glasnogovornik bečkoga državnog odvjetništva Gerhard Jarosch potvrdio je austrijskoj agenciji da su preko blagdanskog vikenda provedene brojne premetačine i uhićeni članovi bande, popularno zvani "macani s prstena", aludirajući na bečki "Guertel", prstenastu ulicu oko središta grada duž koje su poredane javne kuće s popratnom ponudom. Jarosch, navodi APA, nije iznio pojedinosti, budući da je istraga u tijeku i da bi mogla biti još uhićenja.

APA javlja da je vođa bande Richard St., 37-godišnji Hrvat, uhićen u nedjelju u muenchenskoj zračnoj luci na povratku iz Dominikanske Republike. Uhićen je nakon višemjesečne istrage Saveznog ureda za kriminalistiku, a policijska operacija istodobno se provodila prekogranično: ukupno je uhićeno 12 članova bande, pri čemu jedan od pomagača i u Španjolskoj.

Većina uhićenih, među kojima i Dušan R. zvan "Rocky", navodni zamjenik vođe bande Richarda St., već je prebačeno u pritvor bečkoga Zemaljskog suda. Glasnogovornik toga suda Christian Gneist objavio je da je za sedmoricu uhićenika već doneseno rješenje o zadržavanju u istražnom zatvoru.

Neslužbeno se doznaje da je uhićeni vođa bande Richard St. punim imenom Richard Steiner, a da je među uhićenim članovima bande i Dragan R. zvani Repić.

APA je javila također da su uhićeni članovi bande osumnjičeni ne samo za upravljanje bečkom prostitucijom nego i za reketarenje, ucjene i druge oblike organiziranog kriminala. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 15:38:32
http://m.metro-portal.hr/hrvat-predvodio-bandu-koja-se-bavila-prostitucijom-u-becu/37233/