objavljeno 12.06.2015. 09:01:00
MLJAC

Hrana koju uvijek treba imati u hladnjaku

Često hladnjak izgleda kao polje nakon velike bitke - razbacani dijelovi hrane tu i tamo, uglavnom pustoš, a ono što ima, nije baš pretjerano hranjivo

Kako uvijek imati nešto za jesti
Kako uvijek imati nešto za jesti (Arhiva)

Hrana se ponekad promatra samo kao sredstvo zadovoljavanja gladi, pa trpamo u sebe sve i svašta sve dok želudac napokon ne pošalje poruku mozgu da je bilo dovoljno. No, takav pristup lako se prepoznaje po zanemarenoj liniji i zdravstvenim problemima. 

Stoga, evo kratke liste hrane koja bi vam uvijek trebala biti pri ruci zato što je hranjiva i zdrava, barem ako je nabavite u izvornom obliku.

Gljive kupite na putu kući u trgovini i evo sjajne zamjene za meso, dodatak gulašima, umacima i toplim salatama, a možete smiješati i brzu pizzu.

>> Jeftina i pristupačna zdrava hrana >>

Integralni krekeri predstavljaju sjajnu zamjenu za kruh koji možete koristiti na stotinu načina, no pripazite na kalorije, imaju ih podosta.

Jaja se mogu pripremiti na sto raznih načina, a uz standardno kuhanje i pečenje mogu biti dodatak složencima, salatama ili juhama. Proteina imaju kao u priči, dobro će vas zasititi, samo pazite kako ih držite da se ne pokvare.

>> Kad je zdrava hrana loša, a nezdrava dobra >>

Jogurt je sjajan izvor proteina i kalcija, a ako mu dodate žitarice i bobičasto voće predstavlja savršen doručak. Možete ga koristiti i kao umak za salate ili osnovu za smoothie - sve dostupno, jeftino i ukusno.

Smrznuto šumsko voće trebalo bi uvijek biti u zamrzivaču jer, primjerice, šaka malina ima 9 različitih prehrambenih vlakana, a u njoj ima tek 80 kalorija. VItamina i minerala napretek, kao i u ostalom bobičastom voću. Idealno za doručak ili smoothie u pauzi.

>> Zdrava hrana s kojom ne smijemo pretjerivati >>

Smeđa riža i tjestenina uvijek trebaju biti negdje u ormaru, jer vam je dovoljno malo svježeg povrća, par kapi maslinovog ulja i imate zdrav i hranjiv obrok.

Tvrdi sir fantastično se kombinira uz sve tjestenine, salate i umake, a kako su sjajan izvor fosfora, kalcija i proteina, brzo će vas zasititi i u manjim količinama

12.06.2015. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/hrana-koju-uvijek-treba-imati-u-hladnjaku/92286/