objavljeno 25.10.2017. 15:40:27
SAVJETI

Hrana koju ne smijemo podgrijavati

Meso podgrijavanjem mijenja strukturu proteina i naš ga organizam više ne prepoznaje, što ga čini najgorim izborom za podgrijavanje

Meso ne smijemo podgrijavati
Meso ne smijemo podgrijavati (Arhiva)

Podgrijana hrana nekima je svakodnevnica, jer ovaj ubrzani tempo života i nemogućnost da se obitelj svakoga dana okupi za stolom sprječava domaćice da kuhaju svježe.

No, neku hranu jednostavno ne smijemo podgrijavati jer postaje štetna za zdravlje, pa evo par savjeta:

Gljive - ne smiju se podgrijavati nit jesti idući nakon pripremanja zbog toga što sadrže puno bječančevina koje stajanjem i podgrijavanjem postaju štetne.

Jaja - baš kao i piletina, često su kontaminirana salmoneom. Dobro ih termički obradite prije konzumacije. Možete ih jesti i hladne, no nikako zagrijavati.

Juha - kada skuhate bistru juhu izvadite iz nje povrće i meso i odmah ga jedite jer se ne smije podgrijavati. Sama juha smije se podgrijavati.

Meso - podgrijavanjem mijenja strukturu proteina i naš ga organizam više ne prepoznaje. Meso peradi najgori je izbor za podgrijavanje.

Povrće - celer, špinat, mrkva i cikla sadrže nitrate koji zagrijavanjem postaju nitriti - kancerogeni spojevi.

Riba - podgrijavanje kuhane i dimljene ribe stvara u njoj štetne spojeve za naš organizam.

Riža - kod riže nije problem podgrijavanje, koliko čuvanje nakon kuhanja. Riža često sadrži spore Bacillus cereus koje mogu preživjeti kuhanje. Ako riža ostane na sobnoj temperaturi, spore se pretvaraju u bakterije i izazivaju povraćanje i proljev.

25.10.2017. 15:40:27
http://m.metro-portal.hr/hrana-koju-ne-smijemo-podgrijavati/108172/