objavljeno 04.08.2009. 11:54:00
korak drugi

Hrana koja pomlađuje 2.dio

Nakon voća i povrća, slijedeća skupina hrane koja pomlađuje i utječe pozitivno na naše tijelo su bjelančevine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

2. BJELANČEVINE

Ključna sastavnica prehrane koja postaje najbitnija nakon 40-te godine kada tijelo počinje gubiti mišićnu masu čak do 1% godišnje. Taj gubitak usporava metabolizam, što omogućava kilama da se lakše gomilaju gdje im nije mjesto. Višestruki udarac na vaše tijelo: dodatne kile ugrožavaju vaše zdravlje, a smanjenje mišićne mase može poremetiti tjelesnu homeostazu, povećati mogućnost pada, smanjiti životnu energiju kao i  sposobnost tijela da se samo liječi od bolesti i nesreća.

Da biste ojačali svoju mišićnu masu i metabolizam (kao i da biste se osjećali sito nakon jela - dodatni plus bjelančevina), stručnjaci preporučaju puno pilećih i purećih prsiju - naravno bez kožice, juneće i svinjske odreske, jaja, grahorice i morske plodove. Nemojte zaboraviti na mliječne proizvode bogate bjelančevinama: minerali iz manje masnog mlijeka i jogurta (posebno se to odnosi na kalcij i fosfor) pomažu u održavanju dobroga krvnog tlaka i čvrstih kostiju. Nešto važno: kalcij se ne ugrađuje u kosti ako ne uzimate dovoljno bjelančevina, a dosadašnje preporuke od 140 g na 66 kilograma za ženu su premale. Prema tvrdnjama doktora medicine iz Omahe koji rade na projektu Hrana koja pomlađuje, trebali biste uzimati 308 grama na tu kilažu dnevno.

Razlog više da zagrabite dodatno u jogurt: svakodnevno jedenje barem 1/4 šalice jogurta smanjuje do 60% bolesti desni i do 50% od gubitka zubiju prema japanskom istraživanju objavljenom u renomiranom stomatološkom časopisu Journal of Periodontology. Smatra se da je taj učinak vezan uz probiotik iz jogurta jer ga u većini drugih mliječnih produkta nema. Koliko je osmijeh važan za mlađi i zdravi izgled, ne treba posebno napominjati.

04.08.2009. 11:54:00
http://m.metro-portal.hr/hrana-koja-pomladjuje-2-dio-ne-objavljuj/19916/