objavljeno 30.12.2018. 13:29:00
SAVJETI

Hrana koja ne ide u zamrzivač

Blagdanski stolovi obično su puni ostataka koje, prilično neselektivno, trpamo u hladnjak i zamrzivač "da ne propadne", no moramo ipak malo više paziti što radimo

Ne trpajte baš sve u frizer
Ne trpajte baš sve u frizer (Arhiva)

Blagdanski stolovi obično su na kraju priče puni raznoraznih ostataka koje najčešće samo utrpamo u hladnjak "za poslije" ili "sutra"... no, kako nas muče fizikalni zakoni pa sve ne stane, obično se napuni i - zamrzivač.

Naravno, pritom treba ipak biti selektivan i pažljiv, jer neka hrana jednostavno ne ide tamo - u najboljem slučaju potpuno će izgubiti okus, a u najgorem - postati otrovna za nas!

Prema tome, evo par namirnica koje ne smijete zamrzavati ni za živu glavu:

Jaja - kad zamrznete jaje u ljusci, bjelanjak i žumanjak će se raširiti, zbog čega će ljuska puknuti. No, ako iz prije zamrzavanja razbijete i pomiješate zajedno, tako mogu izdržati do godine dana.

Jogurt i kiselo vrhnje - mliječni proizvodi općenito će postati vodenasti ako ih zamrznete, a ove dvije stvari će se potpuno razdvojiti i postati nejestiva tekućina koju eventualno možet koristiti u kuhanju... ali ni to nije baš pametno. 

Krumpir - ni pod razno, jer ima velik udio vode i u njemu će se formirati ledeni kristali, pocrnit će i pretvoriti u kašu.

Pohano meso - postat će meko i kašasto nakon odmrzavanja, preciznije, potpuno bljutavo i neprepoznatljivo.

Ukratko - pazite što radite!

30.12.2018. 13:29:00
http://m.metro-portal.hr/hrana-koja-ne-ide-u-zamrzivac/116163/