objavljeno 26.08.2009. 18:39:17
spolni odgoj

Homofobija u hrvatskim udžbenicima

Europski odbor za socijalna prava ukorio je Hrvatsku zbog homofobije u školskim udžbenicima, priopćio je CESI.

(Getty Images)

Europski odbor za socijalna prava (ECSR- European Commmittee of Social Rights), koji prati usklađenost državnih politika i programa s Europskom socijalnom poveljom, utvrdio je da hrvatski kurikulum, koji ograničeno pokriva seksualnu edukaciju, diskriminira osobe na osnovi seksualne orijentacije.

Odbor je u svojoj odluci objavljenoj u kolovozu 2009. izjavio kako država ima obvezu osigurati obrazovne sadržaje koji ne podupiru stereotipe i predrasude i ne doprinose socijalnoj isključivosti, ukorijenjenoj diskriminaciji i poricanju ljudskog dostojanstva. Odbor je zamijetio kako tvrdnje u kurikulumu "stigmatiziraju homoseksualne osobe i utemeljene su na negativnim, iskrivljenim, osuđujućim i degradirajućim stereotipima".

INTERIGHTS, Međunarodni centar za pravnu zaštitu ljudskih prava iz Londona, u suradnji s Centrom za reproduktivna prava iz New Yorka i CESI - Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba, podnio je pritužbu protiv Hrvatske u listopadu 2007.

Pritužba navodi kako TeenStar, jedan od programa seksualnog obrazovanja sponzoriran od države, krši osnovno pravo mladih ljudi na zdravlje i nediskriminaciju. TeenStar-ov kurikulum utemeljen na apstinenciji uči kako kondomi ne sprječavaju HIV i druge spolno prenosive infekcije, da su homoseksualne veze „devijantne" i da je nezaposlenost majke važan faktor u prevenciji rizičnih seksualnih ponašanja mladih.

Pritužba je također upućena zbog nedostatka sveobuhvatnog obaveznog kurikuluma seksualne edukacije, kao što se zahtijeva u Članku 11 Europske socijalne povelje.

Dok Odbor nalazi neke sadržaje TeenStara problematičnima, nije se osvrnuo na to krši li Hrvatska svoje obveze prema Povelji dopuštajući da se program podučava u školi, jer se radi o izbornom programu koji nije obavezan. Međutim, Odbor je potvrdio kako izborni predmeti moraju ostati objektivni i poštovati ljudska prava. Hrvatska je razmatrala uvođenje obaveznog programa koji je predložila udruga Grozd, a koji je sličan programu TeenStar, ali je odustala od plana krajem 2008. godine zbog kritike domaće i međunarodne javnosti i institucija, te zbog pritužbe Odboru.

Hrvatska trenutno nema obavezni program seksualne edukacije. Odbor je utvrdio da su satnica i informacije koje podučavaju postojeći programi ograničeni, ali smatra da nisu „dovoljno manjkavi" zbog činjenice da trudnoća i spolno prenosive infekcije među hrvatskim tinejdžerima nisu znatno više nego u drugim europskim zemljama.

26.08.2009. 18:39:17
http://m.metro-portal.hr/homofobija-u-hrvatskim-udzbenicima/20870/