objavljeno 01.04.2008. 00:14:48

Hitlerova slika visi u Londonu

National Gallery sumnja kako je njihovo najdraže djelo možda pripadalo diktatoru

Djelo je Hitler navodno dobio za svoj 50. rođendan
Djelo je Hitler navodno dobio za svoj 50. rođendan

Jedna od najpoznatijih i najdražih slika koje se nalaze u londonskoj National Gallery, vizija Venere i Kupidona jednog od najvećeg majstora reformacije nekada je pripadala Hitleru. Novi dokazi pokazuju kako je djelo Lucasa Cranacha ‘Kupidon se žali Veneri’ nekada visilo na zidu Hitlerovog stana u Münchenu.

Traži se vlasnik

Moguće je da je Cranachovo djelo, naslikano 1530., pogreškom uzeto od jednog židovskog kolekcionara, a National Gallery je pozvao sve one koji imaju neke dokaze da se jave. Ako se pokaže da je cijela priča točna, djelo će biti vraćeno pravim vlasnicima.

National Gallery je djelo kupila 60-ih godina od jednog njujorškog trgovca umjetninama. Tada im je rečeno kako je djelo od 1909. u vlasništvu iste obitelji koja ga je prodala na aukciji. Slika koja je premještena iz minhenskog stana tijekom zračnih napada završila je u jednom podrumu.

Dokazi o vlasniku slikeMoguće je da je Cranachovo djelo, naslikano 1530., pogreškom uzeto od jednog židovskog kolekcionara, a National Gallery je pozvao sve one koji imaju neke dokaze da se jave. 

Nakon toga završila je kod američke novinarke Hartwell kojoj ju je dao američki zapovjednik. Austrijska povjesničarka umjetnosti Birgit Schwartz istraživala je Hitlerovu umjetnost služeći se njegovom osobnom knjižnicom koja je sadržavala 1200 knjiga.

Ljubav prema umjetnosti

Njegova ljubav prema umjetnosti dobro je poznata, a osim što je studirao slikarstvo, pokazivao je veliki interes za umjetnička djela. Stan u Münchenu nikada nije fotografiran zbog sigurnosnih razloga i jako se malo zna o predmetima koji su se nalazili u njemu.

Prema saznanjima Birgit Schwartz, pronađeni albumi otkrivaju kako je Cranach bio jedan od omiljenih Hitlerovih slikara. Jedan trag otkrio je zašto je Cranach bio u Hitlerovom vlasništvu. Britanski novinar Ward Price 1939. godine je zapisao ako Hitler u svom stanu u Münchenu ima Cranachovo djelo koje je dobio za 50. rođendan od zapovjednika Fritza Sauckela.

Prema riječima Susan Foister, ravnateljice kolekcija National Galleryja, slika predstavlja Cranacha u najboljem izdanju. Što će biti s njihovim omiljenim djelom, znat će se uskoro. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
01.04.2008. 00:14:48
http://m.metro-portal.hr/hitlerova-slika-visi-u-londonu/5179/