objavljeno 03.04.2008. 23:27:11

Haradinaj nije kriv za ratne zločine

Bivšeg kosovskog premijera Haški sud je oslobodio optužbe za ubojstva i progon civila na Kosovu

Haradinaju se sudilo za ubojstva 40 Srba, Albanaca i Roma na Kosovu
Haradinaju se sudilo za ubojstva 40 Srba, Albanaca i Roma na Kosovu (AFP)

Haški je sud jučer je oslobodio krivnje bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene prije 10 godina nad srpskim, romskim i albanskim stanovništvom koje je živjelo na području četiri općine na Kosovu i naložio njegovo oslobađanje iz pritvora. Tužiteljstvo je u završnim riječima na kraju suđenja tražilo za njega 25 godina zatvora. Izricanje oslobađajuće presude na prepunoj galeriji popraćeno je pljeskom i uzvicima odobravanja, javljaju svjetski mediji.

Haradinaj je zajedno s drugom dvojicom bivših zapovjednika u OVK Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem bio optužen za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i za progon po političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, uništavanje imovine, zlostavljanje, silovanja i ubojstva najmanje 40 kosovskih Srba, Albanaca i Roma na području općina Peć, Đakovica, Klina, Dečani. Haški sud oslobodio je i Baljaja odgovornosti, a trećeoptuženog Brahimaja osudio je na šest godina zatvora.

Ruganje pravdiNakon oslobađajuće presude bivšem zapovjedniku OVK-a, na ulicama Prištine zavladalo je oduševljenje. No, srbijanski premijer Koštunica poručio je Haškom sudu da se ‘ruga pravdi i nevinim žrtvama’. 

Samo suđenje pratile su informacije u srbijanskom tisku i iz službenih srbijanskih izvora da su svjedoci tužiteljstva u tom postupku bili zastrašivani pa su dvojica odustala od svjedočenja po cijenu kaznenog progona zbog nepoštivanja suda, a jedan je potencijalni svjedok stradao u prometnoj nesreći. Bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u svojoj knjizi ‘Lov’ također je spominjala zastrašivanje svjedoka u tom predmetu, kao i ubojstva dvojice istražitelja u tom predmetu. Problem pritisaka na svjedoke tijekom izricanja presude u četvrtak je navelo i sudsko vijeće. Suđenje trojici Albanaca započelo je prije godinu dana. (HINA)

03.04.2008. 23:27:11
http://m.metro-portal.hr/haradinaj-nije-kriv-za-ratne-zlocine/5380/