objavljeno 22.03.2012. 16:37:54
CYBER NAPADI

Haktivisti ukrali više tajnih podataka nego kriminalci

Hakeri iz Anonymousa, Antiseca i Lulzseca ukrali su više tajnih podataka od velikih korporacija nego cyber kriminalci koji žive od toga

Fotografija vijesti

Prema godišnjem izvješću Verizona, tvrtke za sigurnost na internetu, haktivisti iz Anonymousa, Antiseca i Lulzseca su u 2011. Godini ukrali više tajnih, osjetljivih podataka iz velikih svjetskih korporacija nego obični cyber kriminalci.

Verizon je otkrio kako je lani bilo 855 napada na velike korporacije i pritom je otuđeno oko 174 milijuna podataka, te da iza 58 posto svih napada stoje haktivisti. Stručnjaci tvrde da se je vrlo teško obraniti od haktivista zbog njihove nepredvidljivosti i sofisticiranih napada koji su kreirani i prilagođeni svakoj prilici posebno.

"Iako haktivizam postoji već neko vrijeme primarne mete su bile obične Internet stranice, no u 2011. godini njihove aktivnosti su se usmjerile na krađu informacija od velikih kompanija", rekao je Wade Baker, direktor u Verizonu.

Najaktivniji haktivisti su, dakako, iz grupe Anonymous te iz Antiseca i Lulzseca, a stoje iz brojnih napada kako na privatne tvrtke tako i na vladine agencije.  

Stručnjaci iz Verizona kažu da iako su haktivisti odgovorni za brojne upade i krađu podataka, cyber kriminalci su daleko opasniji jer oni prodaju informacije trećim strankama ili ih koriste za nova nedjela.

22.03.2012. 16:37:54
http://m.metro-portal.hr/haktivisti-ukrali-vise-tajnih-podataka-nego-kriminalci/69354/