objavljeno 19.02.2011. 15:32:00
CYBER WARRIORS

Hakeri iz Anonymousa napadaju Iran

Mi smo Anonymus i mnogo nas je. Mi ne opraštamo, ne zaboravljamo. Očekujte nas

We are Anonymous
We are Anonymous (Anonymous)

Iranska vlada je prošlog petka (11.2.)  slavila 32. godišnjicu iranske revolucije i, prije svega, samu sebe. Tog dana je na Youtube-u objavljena video-snimka koja je praktično predstavljala objavu rata vlastodršcima u Teheranu. Skupina hakera „Anonymus", koja je umrežena širom svijeta, najavila je izvođenje operacije pod nazivom Iran.

Takozvani DDoS-napadi (Distributed Denial of Service) protiv internetskih stranica iranske vlade trebali bi poslužiti kao prosvjed protiv tlačenja, tiranije i mučenja. Na kraju video snimke na kojoj se vidi kako su ugušeni prosvjedi, demonstrantima je upućena poruka koja glasi: „Trebate znati da vas podržavamo i da niste sami. Mi smo 'Anonymus' i mnogo nas je. Mi ne opraštamo, ne zaboravljamo. Očekujte nas."

Napadi na vladine stranice

Paralelno s demonstracijama oporbe održanim u ponedjeljak u Teheranu uslijedili su i napadi „Anonymusa" na Internet stranice iranske vlade.  Mahmood Enayat je šef Iran Media Projekta na Sveučilištu u Pennsylvaniji. On je promatrao napade i njihove učinke:  „Izgleda da im je pošlo za rukom napraviti poremećaje na važnim internet stranicama kao što je stranica predsjednika Ahmadinedžada i državne radio-televizije."

Zanimljivo je, međutim, da je konzervativni informativni portal Fars-Novosti, inače blizak revolucionarnoj gardi, korisnicima ostao pristupačan. Ovaj tehnički moderno opremljeni portal funkcionira usprkos međunarodnim sankcijama protiv Irana jer se server nalazi u Kanadi. Režim u Teheranu pored plaćenih razbijača na ulici, poznatih kao basidži-milicija, ima i plaćene 'cyber-ratnike' koji su napali stranice iranske oporbe. „Borba za kontrolu nad internetom time ide dalje od uobičajenog filtriranja.Takozvani DDoS napadi su postali vladina mjera za nadzor interneta", kaže Mahmood Enayat.

 

Piše: Ehsan Nourouzi, Belma Fazlagić-Šestić/Deutsche Welle
19.02.2011. 15:32:00
http://m.metro-portal.hr/hakeri-iz-anonymousa-napadaju-iran/55555/