objavljeno 03.12.2014. 08:01:00
PRIPAZITE

Gripa je stigla u Hrvatsku, zabilježen prvi slučaj

Prvi slučaj sezonske gripe laboratorijski je potvrđen, objavio je u utorak popodne Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Gripa je službeno potvrđena
Gripa je službeno potvrđena (Shutterstock)

Gripa je službeno stigla, potvrdio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavom da su laboratorijski potvrdili prvi slučaj gripe u ovoj sezoni.

HZJZ navodi kako je u uzorku žene sa simptomima gripe, koja se javila u Kliniku za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", utvrđen virus influence tipa A/H3 u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu u tom zavodu.

Po zadnjem izvješću Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), kako navodi HZJZ, u Europi je razina aktivnosti virusa gripe zasad niska pa su zabilježeni sporadični slučajevi bolesti.

Cjepivo protiv gripe koje je osigurano besplatno za određene kategorije hrvatskog stanovništva sadržava dva podtipa - virus gripe A i virus gripe B, ističe HZJZ.

Podsjeća kako je cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj počelo 13. studenoga te da se oni koji to žele još mogu cijepiti.

Cijepiti se može, ističu u HZJZ, u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine i u zavodima za javno zdravstvo, uključujući i HZJZ.

HZJZ podsjeća kako se cijepljenje preporučuje svim osobama starijim od 65 godina neovisno o zdravstvenom stanju, osobama s kroničnim bolestima (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke...), neovisno o dobi, kojima gripa može pogoršati osnovnu bolest, osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (kemostatici, kortikosteroidi) bez obzira na dob, u kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija od gripe, te zdravstvenim djelatnicima i osobama koje skrbe o bolesnicima.

HZJZ podsjeća kako se informacije o cijepljenju protiv sezonske gripe mogu pronaći na njegovim mrežnim stranicama.

03.12.2014. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/gripa-je-stigla-u-hrvatsku-zabiljezen-prvi-slucaj/88784/