objavljeno 22.07.2008. 23:42:01

Grčki sud presudio: Lezbijke nisu samo s Lezbosa

Riječ lezbijka ne definira identitet otočana

Fotografija vijesti

Grčki sud odbacio je zahtjev nekolicine stanovnika otoka Lezbosa u Egejskom moru da zabrani korištenje izraza lezbijka za istospolnu žensku ljubav, objavljeno je u utorak.

Stanovnici Lezbosa, rodnog mjesta antičke grčke pjesnikinje Sapfo, čije su ljubavne pjesme nadahnule kovanje termina lezbijka, drže da to vrijeđa njihov identitet i stoga su prošlog mjesta zatražili sudsku zabranu korištenja imena.

Atenski sud ocijenio je 18. srpnja da riječ lezbijka ne definira identitet otočana i stoga se može koristiti za označavanje istospolne ženske ljubavi u Grčkoj i inozemstvu.

Podnositelji tužbe, osim što su ostali nezadovoljni, moraju platiti i 230 eura sudskih troškova.

Zadovoljan je pak grčki Savez gay i lezbijskih udruga, čiji je pravnik Vassilis Chirdaris pozdravio odluku kao "dobru za lezbijke u cijelome svijetu". On ističe da je zahtjev o zabrani upravo "smiješan" jer sud u Ateni ne može naređivati ljudima u cijelom svijetu.

Otok Lezbos, koji leži blizu turske obale, postao je mjesto susreta lezbijki iz cijelog svijeta. Njihov skup održava se poglavito u selu Eressosu, koje se smatra rodnim mjestom pjesnikinje iz 7. stoljeća prije Krista.  (HINA)

22.07.2008. 23:42:01
http://m.metro-portal.hr/grcki-sud-presudio-lezbijke-nisu-samo-s-lezbosa/10127/