objavljeno 06.07.2015. 08:00:00
HEH

Grci žele Europu, ali ni slučajno ne bi štedjeli

Grci su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih vjerovnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa

Grcima je do svega osim štednje
Grcima je do svega osim štednje (Arhiva)

Grčko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da nakon 70 posto prebrojanih glasova, opcija "ne" dobiva 61,52 posto glasova, a "da" 38,48 posto.

Grčka je nedjeljnim referendumom odlučivala o svojoj budućnosti i sudbini prve vlade radikalne ljevice u EU-u, a analitičari ocjenjuju da će Grci svojom odlukom odlučiti i o sadašnjem funkcioniranju europskih institucija.

Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između vlade Aleksisa Ciprasa i vjerovnika EU-a, MMF-a i ECB-a. Grčka je 30. lipnja i službeno prestala otplaćivati dugove.

Ovakav ishod referenduma znači veliku pobjedu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji je pozvao na glasovanje "protiv" nazvavši prijedlog vjerovnika "poniženjem" i ultimatumom".

Grčki ministar financija Janis Varufakis rekao je večeras, komentirajući rezultate referenduma, kako je spreman na pozitivne pregovore s kreditorima. 'Grčka rana je i europska rana', kazao je. 'Ovo je DA Europi, a NE mjerama štednje', rekao je Varufakis.

Proeuropske stranke i političari iz eurozone upozorili su da će glasovanje "protiv" biti prepreka u pregovorima s vjerovnicima i usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos u nedjelju je prvi iz vlade reagirao na najavu ovakvog rezultata i na svom Twitteru napisao da je "grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama".

06.07.2015. 08:00:00
http://m.metro-portal.hr/grci-zele-europu-ali-ni-slucajno-ne-bi-stedjeli/92705/