objavljeno 06.02.2008. 23:44:35

Građani pozvani na bojkot kupnje od 8. do 15. veljače

Bojkotom se želi natjerati proizvođače i trgovce da snize cijene

U hrvatskoj se prvi put ogranizira taj oblik bojkota
U hrvatskoj se prvi put ogranizira taj oblik bojkota

Udruge potrošača pozvale su jučer građane Hrvatske da od 8. do 15. veljače svoje nezadovoljstvo nedavnim poskupljenjima izraze tako da koriste kućne zalihe i suzdrže se od kupnje svega što nije neophodno za funkcioniranje kućanstva.

- Pozivamo građane da bojkotom kupovine upozore proizvođače i trgovce da enormno poskupljenje prehrambenih proizvoda ne prate primanja potrošača, a poskupljenja komunalnih usluga dugoročno ugrožavaju njihov standard - kazali su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske Nenad Kurtović i predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Vesna Brčić-Stipčević.

Najgore tek dolaziPojeftinjenje kruha, mlijeka i ulja tek je mali korak koji je bez donošenja novih mjera zanemariv, jer nas od ljeta ili najkasnije od jeseni čekaju poskupljenja plina i struje, upozorio je jučer predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Vlada bi trebala sniziti stopu PDV-a na hranu, a HNB se mora značajnije uključiti u rješavanje problema, smatra Sever. 

- Očekujemo dobar odaziv građana i pad cijena nakon što natjeraju proizvođače i trgovce da analiziraju i preispitaju svoje troškove jer su mnoga poskupljenja, koja dosežu i do 50 posto, bila neopravdana-  kazala je Vesna Brčić-Stipčević, dodajući da se u Hrvatskoj prvi put organizira takav oblik bojkota. 

Piše: HINA
06.02.2008. 23:44:35
http://m.metro-portal.hr/gradjani-pozvani-na-bojkot-kupnje-od-8-do-15-veljace/2509/