objavljeno 15.04.2009. 14:49:14
ISTRAŽIVANJE

Građane gubitak posla brine više od korupcije

Svaki četvrti građanin Zagreba nije siguran bi li prijavio slučaj korupcije.

(Corbis)

Građane Hrvatske više brine ekonomska nestabilnost (50 posto), gubitak posla (36 posto) i smanjenje životnog standarda (33 posto), od porasta kriminala i korupcije što zabrinjava 23 posto građana, pokazuje najnovije istraživanje GfK provedeno u ožujku na uzorku od 1.000 građana.

Svaki drugi građanin u anketi je naveo da bi prijavio slučaj korupcije, no trećina građana navodi da ipak ne bi prijavili takav slučaj i da su u situaciji da nešto znaju.

Zanimljivo je da svaki četvrti građanin grada Zagreba nije siguran bi li prijavio ili ne slučaj korupcije. Najveća spremnost za prijavu postoji u Slavoniji (59 posto), a najmanja u Lici, Kordunu i Banovini (38 posto).

Značajno češće muškarci izjavljuju da bi prijavili slučaj korupcije u odnosu na žene (57 posto vs 44 posto), dok manju spremnost na prijavu slučaja korupcije izražavaju građani stariji od 60 godina.

Zanimljivo je i to da su rukovoditelji, poslovođe i stručnjaci puno više spremniji na prijavu slučaja korupcije, nego poduzetnici (63 posto vs 41 posto). Zaposlene osobe nešto nižeg statusnog zanimanja (službenici, radnici, poljoprivrednici) manje su spremni na takav čin u odnosu na rukovoditelje, poslovođe i stručnjake, ali više nego li sami poduzetnici (50-53 posto).

Iz GfK navode kako je vjerojatno moguće da strah od osobe, tvrtke i zakonodavnih tijela može biti jedan od uzroka neprijavljivanja slučaja korupcije - čak je 57 posto onih koji navode da ne bi prijavili slučaj korupcije, pa i da znaju nešto o tome, i navode da bi ih bilo strah, jako strah (30 posto), sve u okruženju gdje čak 63 posto građana izražava slaganje da će porasti korupcija odnosno davanje mita u idućih godinu dana. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 14:49:14
http://m.metro-portal.hr/gradjane-gubitak-posla-brine-vise-od-korupcije/16644/