objavljeno 08.06.2008. 21:38:27
MOSKVA

Grad bogate i mračne povijesti

Moskva možda nije šarmantna poput Barcelone ili ubrzana poput Londona, ali je jedan od najuzbudljivijih gradova na svijetu koji nudi pregršt sadržaja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro)

Poznata po nazivu ‘prekrasna Moskva”, ruska je prijestolnica jedan od rijetkih gradova koji je očuvao svoju ljepotu bez obzira na događaje u prošlosti. Njezina arhitektonska i bezbrojna druga umjetnička blaga predstavljaju granicu dvaju doba. Crveni trg je simbol Rusije. Zahvaljujući svojoj arhitekturi, smatra se najljepšim trgom u Europi. Moskva, koja ima 14 milijuna stanovnika, danas jedan od najskupljih gradova na svijetu, a turistička ponuda je vrlo bogata.

Kultura

Moskva će vas očarati svojim znamenitostima i pričama koje su inspirirale mnoge ruske književne klasike, još uvijek primjer najplodnijih pisaca svjetske književnosti.
Golemi Crveni trg ograđuju veličanstvena crkva Vasilija Blaženog i Kremlj, iz kojega su Ivan Grozni i Staljin sijali teror i strah, dok se u sredini uzdiže Lenjinov mauzolej u kojem možete vidjeti najpoznatiju europsku mumiju, velikog revolucionara Vladimira Iljiča Lenjina. 

> Kremlj

Za mnoštvo utvrđenih središnjih građevinskih objekata koji krase povijesne ruske gradove, a zovemo ih citadela, dvorac, tvrđava, postoji ruska riječ - kremlj.  Ta se riječ pretvorila u izraz koji se koristi za najpoznatiju od svih takvih utvrda, moskovski Kremlj. Unutar ciglenog zida visokog 20 metara i  dugačkog 2,6 kilometara nalaze se zgrade Vlade, Patrijarhova palača, Kremaljska palača te nekoliko katedrala: Arhanđelova, katedrala Bogojavljenja te Crkva ruskih careva.
Čuvena crkva Vasilija Blaženog nalazi se izvan zidina Kremlja. Sastoji se od 12 međusobno povezanih kapela nastalih po zapovijedi Ivana Groznog.

>Puškinov muzej

Prvi moskovski muzej ‘strane’ umjetnosti najpoznatiji je po zbirci impresionističkih i postimpresionističkih slika, ali i zavidnom fundusu europske umjetnosti od renesanse do suvremenosti, skupljenom uglavnom od privatnih kolekcionara nakon revolucije.

>Gorki park

Kultno mjesto, proteže se gotovo tri kilometra uz rijeku Moskvu. U žargonu poznat kao Park kulture jer je davne 1928. godine otvoren upravo pod tim nazivom, Gorki park je kombinacija mjesta za zabavu, rekreaciju i bijeg od ultraurbanizirane Moskve. Danas se u njemu održavaju razni koncerti i festivali.

> Staljinovi neboderi

Sedam monumentalnih Staljinovih  nebodera raspoređeno je tako da ih se vidi iz svakog gradskog kuta. Moskovljani ih zovu Sedam sestara, a Staljin ih je dao izgraditi kako bi se dočarala snaga i moć tadašnjeg Sovjetskog Saveza. U njih je za života smjestio najbliže suradnike i državne dužnosnike kako bi ih sve držao na okupu i pod kontrolom.

Shopping

Moskva je savršen grad za kupce dubljeg džepa. Budući da je postala najskuplji grad na svijetu, ponuda je velika, a cijene visoke.

>Stolešnikov Per

Novopečenim ruskim bogatašima ništa nije skupo ni ekstravagantno. Ako imate dublji džep, svakako posjetite Stolešnikov Per, robnu kuću u centru grada koja nudi dizajnersku odjeću.

>Tretjakovski Proezd

Dizajnerske trgovine poput Prade, Guccija i Armanija zasigurno će privući vašu pozornost u trgovačkom centru Tretjakovski Proezd u samom središtu ruske prijestolnice.

Restorani

Moskva je u zadnjih nekoliko  godina postala središtem europskog noćnog života, najraznovrsnije, najbogatije i najluđe zabave. Ponuda restorana i klubova originalnošću je daleko odmaknula od primjera prvog ‘zapadnjačkog’ ugostiteljskog objekta otvorenog isključivo da bi se u njemu sastajali stranci, većinom špijuni. Danas je takav objekt preuređen u američki restoran izgledom potpuno jednak američkim dinerima pedesetih godina prošlog stoljeća.

>TsDL

Kuća pisaca, koja se iz povijesne zgrade pretvorila u ekskluzivni, klasično uređen restoran, gdje prigušenu svjetlost kristalnih lustera prati lagana škripa hrastovih parketa.

>Café Puškin 

Restoran u kojem možete kušati specijalitete francuske i ruske kuhinje. Usluga i hrana dotjerani su do savršenstva.
Café Puškin smješten je na nekoliko katova zgrade iz 19. stoljeća.

TOP 31. Muzej Glinka čuva preko 3000 ručno izrađenih instrumenata, uz nekoliko vrlo rijetkih, na kojima znatiželjni posjetitelji mogu zasvirati i čuti kakav zvuk proizvode.
2. Klub Propaganda jedan je od najpoznatijih ruskih klubova. Ime kluba opravdavaju barmeni u majicama s Lenjinovim likom.
 3. Posjetite Mačje kazalište gdje su glavni glumci mačke koje plešu, rade stoj na šapama, skaču s trapeza i njuškicama guraju loptice. 

Piše: Pripremila: Livia Čveljo
08.06.2008. 21:38:27
http://m.metro-portal.hr/grad-bogate-i-mracne-povijesti/8311/