objavljeno 20.10.2011. 20:52:00
ŽENSKA LJUBAV

Gotovo polovica žena eksperimentirala s istim spolom

Čak 60 posto žena tvrdi da su barem jednom razmišljale o drugim ženama, a 45 posto je reklo da je imalo lezbijsko iskustvo, pokazalo je američko istraživanje

Fotografija vijesti

Muškarci diljem svijeta, vrijeme je za slavlje! Naime, jedan od najvećih klišeja kad su muške fantazije u pitanju puno je češći nego se do sada mislilo. Ako je vjerovati istraživanju provedenom u SAD-u, većina je žena zapravo otvorena za potencijalnu vezu s drugom ženom, a taj se postotak povećava što žene idu starije.

Sveučilište Boise State iz Idaha napravilo je studiju na 484 heteroseksualnih žena. Čak 60 posto njih reklo je da su barem jednom razmišljale o drugim ženama, a 45 posto je reklo da je imalo lezbijsko iskustvo, odnosno da su barem jednom poljubile drugu ženu (francuski poljubac, ne onaj u obraz).

„Heteroseksualne žene često primjećuju naklonost od strane drugih žena koja nadilazi granice prijateljstva, ali su mnoge nesklone sebi to priznati", tvrdi Elizabeth Morgan, profesorica psihologije i autorica studije.

Prema nekim studijama, oko 20% žena „prirodno" privlače druge žene, ali zbog različitih socijaloških i kulturoloških prepreka tek manji dio njih u životu doista i uđe u takve veze.

Neka su istraživanja povezala tipične ženske navike, poput višesatnog čavrljanja s prijateljicama preko telefona ili priljubljivanje uz frendice dok zajedno gledaju romatične komedije sa činjenicom da je to jedini način da žene iskažu naklonost drugim ženama na društveno prihvatljiv način.

 „Mnoga su ženska prijateljstva jako slična romatičnim vezama. Uostalom, žene se od malih nogu potiče da budu jedne drugima emocionalno bliske", tvrdi profesorica Morgan.

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da starije žene pokazuju veću naklonost prema drugim ženama nego što je to slučaj kod mlađih. Profesorica to objašnjava time da su starije žene sigurnije oko svoje seksualnosti i ne osjećaju više potrebu da stavljaju svoju orijentaciju u usku ladicu.

Hoće li seksualnost u budućnosti postati nešto što ni ostatak društva neće pod svaku cijenu trpati u uskogrudne definicije, ostaje za vidjeti.

20.10.2011. 20:52:00
http://m.metro-portal.hr/gotovo-polovica-zena-eksperimentirala-s-istim-spolom/64602/