objavljeno 12.06.2014. 16:23:00
OPREZ

Gotova jela koja nam mogu doći glave

Naravno da je najlakše pripremiti neko gotovo jelo, pogotovo kad nemate ni vremena ni volje za kuhanje, ali ipak ...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Kuhanje je vrlo često prilično zamorno, pogotovo ako trebamo pripremiti obrok nakon što stignemo kući s posla, pa ne čudi da ljudi često posežu za gotovim rješenjima koja, istina, jesu brzo gotova, no u našem tijelu rade pravi kaos.

Tako su, primjerice, juhe iz vrećice udomaćene već desetljećima, no kad pogledamo što sve sadrže, nikad nam više ne bi trebalo pasti na pamet da ih kuhamo: ulje, šećer, sol, glukozni sirup, ekstrakt kvasca, pojačivači okusa, jestiva biljna mast ... Najgori su glutaminati koju izravno oslabljuju imunitet, a boje su toksične.

Gotova jela su također prepuna sušenog povrća bez hranjive vrijednosti i nepotrebnih kalorija, uz sve moguće aditive stradat će vam i jetra i bubrezi ako ih redovito konzumirate. 

Možda i najgori su muesli koji se reklamiraju kao zdrav doručak, a zapravo su prepuni dodanih šećera i sojinog lecitina koji izaziva promjene u težini, povremenu mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i gubitak apetita. Stvarno zdrava hrana ..

Ništa manje štetni nisu ni razni keksi koje kupujemo bez razmišljanja - emulgatori, regulatori kiselosti, ulje, sol, šećer ... to je unutra uz boje i pojačivače okusa, a sve ono na kutiji - nije, uz dodatak umjetnih sladila ili visokofruktoznog kukuruznog sirupa koji izaziva ovisnost.

Stoga, ne budite lijeni - napravite svoje kekse, juha i obroci neka budu domaći, a muesle napravite sami od sastojaka za koje ste sigurni da su zdravi. 

12.06.2014. 16:23:00
http://m.metro-portal.hr/gotova-jela-koja-nam-mogu-doci-glave/85572/