objavljeno 10.09.2012. 16:18:00
NOVA SEZONA

Gospođa ministarka premijerno u Kerempuhu

Komedija Branislava Nušića na hrvatskih kazališnim daskama u jakoj postavi Kerempuha i režiji Olivera Frljića

Jaka prva premijera sezone
Jaka prva premijera sezone (Arhiva)

Jednu od svojih najslavnijih komedija, ˝Gospođu ministarku˝ Branislav Nušić započeo je pisati 1914., a završio 1929. Iste godine ona je doživjela praizvedbu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Komad je kod publike imao velikog uspjeha u toj i mnogim kasnijim izvedbama te u nebrojenim reprizama.

A kritika je do samog kraja prema Nušiću ostala neprijateljski raspoložena. Taj osebujni književnik i originalni dramatičar pisao je duhovito i satirično, stvarajući nezaboravne karaktere te portretirajući mnoge društvene anomalije. Svojeg vremena i (kako se čini) bilo kojeg vremena.

Pratimo što se događa kad jedna obična žena i domaćica preko noći postane vlast. Nušić se smije politici i onome što ona čini naizgled normalnim ljudima. Živka tako, odjednom izvučena iz prosjeka, pomisli da je odabrana i započinje krojiti poredak stvari.

Ona i njezina okolina gube razum, slobodnu volju, dostojanstvo i vrte se u krugu kao marionete bez identiteta. Prodaju sva uvjerenja, grabe sve na što nailaze i jedino što ih može zaustaviti je najveća tragedija

Redatelj: OLIVER FRLJIĆ

Dramaturginja i adaptacija teksta: DORA DELBIANCO
Scenografkinja i kostimografkinja: SANDRA DEKANIĆ
Izbor glazbe: IRENA POPOVIĆ

Uloge: ELIZABETA KUKIĆ, LINDA BEGONJA, MAJA POSAVEC, BORKO PERIĆ, EDO VUJIĆ, ANA MARAS, HRVOJE KEČKEŠ, DEAN KRIVAČIĆ, MARIO MIRKOVIĆ, IVAN ĐURIČIĆ, LUKA PETRUŠIĆ, NINA ERAK-SVRTAN, KOSTADINKA VELKOVSKA, MIA BEGOVIĆ, VELIMIR ČOKLJAT

10.09.2012. 16:18:00
http://m.metro-portal.hr/gospodja-ministarka-premijerno-u-kerempuhu/73821/