Gorko je zdravo
Kardiokirurg tvrdi da pet vrsta povrća treba jesti svaki dan, a ima dobre razloge da to tvrdi

Dakle, tek toliko da znate - najzdravije povrće ima dvije važne karakteristike: bogato je polifenolima i ima gorak okus. Upravo ti spojevi hrane korisne bakterije u crijevima, smanjuju upale i poboljšavaju mentalne funkcije. U nastavku je pet najzdravijih vrsta povrća koje, prema dr. Gundryju, vrijedi jesti svaki dan.
Artičoke - artičoke su nezaobilazan dio mediteranske prehrane. Sadrže inulin, prebiotičko vlakno koje hrani dobre bakterije u crijevima. Niske su kalorijske vrijednosti, a bogate kalijem, vitaminom C, magnezijem i folatima. Stabljike nemojte bacati jer sadrže najviše vlakana. Artičoke se mogu jesti kuhane na pari, pirjane ili čak sirove.
Korjenasto povrće - ne sadrži svaki korijen iste blagodati. Rotkvice, luk, češnjak i komorač imaju nizak udio šećera i puni su prebiotika. Zdravi su i batat ljubičaste boje, repa i rutabaga. Savjet: Kuhane mrkve i ciklu jedite umjereno jer ispuštaju šećere. Radije birajte sirovu ciklu s maslinovim uljem i mentom.
Povrće iz skupine krstašica - prokula, prokulice, cvjetača, kupus, rikula i repa izuzetno su korisni za zdravlje crijeva. Ovo povrće potiče proizvodnju postbiotika, tvari koje nastaju fermentacijom u crijevima i jačaju imunitet. Također podupiru rad mitohondrija, koje su zadužene za stvaranje energije u tijelu. Bogate su sumpornim spojevima koji poboljšavaju zdravlje krvnih žila. Savjet: Povrće uvijek nasjeckajte prije kuhanja kako bi se aktivirao enzim koji dodatno pojačava njihova antikancerogena svojstva.
Radič i gorko lisnato povrće - popularno u Italiji i Francuskoj, povrće poput radiča i endivije sadrži obilje inulina i polifenola. Njihova gorčina znak je visoke antioksidativne vrijednosti. Radič je posebno bogat antioksidansima koji štite tijelo od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Odlično ih je jesti sirove.
Shiitake gljive - shiitake gljive sadrže beta-glukan, tvar koja snižava kolesterol i podržava zdravlje crijeva. Mogu se pronaći u većini trgovina i lako pripremiti u woku ili juhama. Savjet: Izbjegavajte jesti sirove gljive jer neke vrste mogu sadržavati toksine.
Stoga, sad znate što bi trebali kuhati...