objavljeno 05.06.2009. 20:36:47
NA RUBU PROPASTI

Gordon Brown jedva spasio vladu od raspada

Britanski premijer izbjegao je pobunu među svojim Laburistima, ali usred recesije autoritet mu je drastično pao, baš kao i britanska funta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Gordon Brown danas je izbjegao opasnost od pada vlade promjenama u svome kabinetu, što mu je osiguralo lojalnost ključnih ministara, ali istovremeno je funta, zbog političke nestabilnosti, već stradala.

Odustavši od smjene ministra financija Brown je za sada izbjegao otvorenu pobunu svoje Laburističke stranke, ali autoritet mu je opasno uzdrman. U isto vrijeme Britanija je suočena s najtežom recesijom u posljednjih 60 godina, funta je u pala na najnižu razinu u odnosu na euro u posljednja dva tjedna, pa bi tržištu više nego dobro došla čvrsta i stabilna vlada.

U posljednja četiri dana šest ministara dalo je ostavke, a neki su pozvali i premijera da se ugleda na njih. 'Pali' su mistrica unutarnjih poslova, ministrica lokalne samouprave, ministar rada i mirovina, ministar obrane, ministar prijevoza te ministar za Wales. Nezadovoljstvo je, barem na kratko, stišano ostankom ministra vanjskih poslova i ministra poduzetništva.

Sve ankete pokazuju osjetnu prednost konzervativaca pa iz oporbe pucaju iz svih oružja i pozivaju na prijevremene izbore. "Laburistička vlada se raspada pred našim očima, u potpunom je kaosu. Doista zalužujemo više od toga", izjavili su iz vodstva Konzervativne stranke.

Brown je na tiskovnoj konferenciji poručio - "neću se pokolebati, neću odustati, nastavit ću s poslom i završiti ga", skrečući govor prema hrabrosti potrebnoj za vođenje zemlje kroz tešku krizu, a koje njemu, kako kaže, ne manjka.

Britanski mediji nagađaju o čak 75 parlamentarnih zastupnika iz redova laburista, što čini petinu ukupng broja, koji su navodno i prije posljednjih ministarskih ostavki bili spremni potpisati zahtjev za Brownovim odstupom.

Britanski izbori očekuju se u svibnju sljedeće godine i brojni laburisti misle da ih Brown kao slab i nepopularan vođa ne može dovesti do pobjede. Brown je za sada donekle osigurao sigurnost, no uz pobunu koja je u redovima njegove stranke započela, a u kojoj sudjeluju vrlo ugledni zastupnici, ne čini se da će staklene noge na kojima stoji izdržati još dugo, barem ne nastavi li hodati po terenu kojim je krenuo.

Izvor: Hina

05.06.2009. 20:36:47
http://m.metro-portal.hr/gordon-brown-jedva-spasio-vladu-od-raspada/18623/