objavljeno 02.12.2016. 15:29:00
OPREZ

Googligan - malware koji vas je možda zarazio

Korisnici koji preuzmu aplikacije koje su već zaražene Gooliganom ili kliknu linkove u spamerskim porukama izloženi su malwareu

Provjerite je li vam uletio Googligan
Provjerite je li vam uletio Googligan (Arhiva)

Virusi svakodnevno napadaju uređaje koji koriste Android, a svatko tko koristi stariju verziju operativnoga sustava treba biti na oprezu. Naime, svakoga je dana u opasnosti je 13.000 Androidovih uređaja, što znači da je više od milijun računa na Googleu pod rizikom od napada.

Tvrtka za cybersigurnost Check Point, otkrila je novi malware, nazvan Googligan, koji napada telefone na Androidu i krade email adrese, piše Yahoo News. 

Korisnici koji preuzmu aplikacije koje su već zaražene Gooliganom ili kliknu linkove u spamerskim porukama izloženi su malwareu, koji napadačima omogućava pristup osjetljivim informacijama s Googlea, poput Gmaila, Google Drivea i fotografija.

Kad se domognu uređaja, kupuju aplikacije u Trgovini Google Play i pišu recenzije u ime vlasnika telefona.

Pod najvećim su rizikom uređaji koji koriste verzije Androida 4 i pet, koji uključuju Jelly Bean, KitKat i Lollipop. Te verzije koristi 75 posto korisnika Androida.

Ipak, postoji način kako provjeriti jeste li i vi među napadnutim korisnicima. Online alat omogućava vam provjeru je li i vaš račun zaražen Gooliganom. Samo upišete svoju email adresu i provjerite jeste li hakirani. To možete učiniti OVDJE.

02.12.2016. 15:29:00
http://m.metro-portal.hr/googligan-malware-koji-vas-je-mozda-zarazio/101682/