objavljeno 01.04.2010. 17:53:27
VRAĆANJE USLUGE

Google promijenio ime u Topeku

Na početnoj stranici tražilice umjesto naziva Google ispisanog uobičajenim šarenim fontom stoji naziv Topeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Američka internetska supertvrtka Google odlučila je u četvrtak, 1. travnja promijeniti ime u Topeka i tako gradu u Kansasu uzvratiti uslugu što se prije mjesec dana odlučio nazvati Google.

"Danas smo sretni što možemo objaviti da je 1. travnja Google službeno promijenio ime u Topeku", piše Google u poruci koju je potpisao "Eric Schmidt, predsjednik i glavni direktor Topeke".

"Prošlog mjeseca gradonačelnik Topeke u Kansasu iznenadio je svijet objavivši da će njegov grad promijeniti ime u Google. Od tada razmišljamo kako bismo mogli izraziti zahvalnost na toj dirljivoj gesti", ističe tvrtka.

"Sama riječ 'topeka' izvedena je od riječi koja označava mjesto na kojemu su plemena u Kansasu i Iowi kopala krumpir te i mi volimo reći da je naša mrežna stranica jedno od najboljih mjesta za 'iskapanje' informacija", dodaje tvrtka.

Grad Topeka odlučio je početkom ožujka da će se ubuduće zvati "Google, Kansas, svjetska prijestolnica optičkih kablova", pošto je tražilica u veljači objavila natječaj za kandidaturu američkih lokalnih zajednica koje žele sudjelovati u njezinu probnom projektu gradnje internetske mreže s optičkim kablovima koja je stoput brža od prosječne internetske veze u toj zemlji.

Na natječaj se javilo više desetaka gradova iz svih dijelova SAD-a, a rezultat će se znati za nekoliko mjeseci.

Google ističe, ovaj put bez šale, da preimenovanje u Topeku nipošto ne znači da će taj grad pobijediti na natječaju. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 17:53:27
http://m.metro-portal.hr/google-promijenio-ime-u-topeku/36923/