objavljeno 18.09.2009. 17:20:32
instant klasici

Google Espresso - do knjige brže nego do kave

Izraz "Idemo na espresso" uskoro bi mogao poprimiti sasvim novo značenje, a izgleda da se ni na brzinu posluge nećemo morati žaliti

(Getty Images)

Nakon što je Google skenirao i digitalizirao milijune knjiga kojih više nema u tisku, odlučili su ih učiniti dostupnima i u tradicionalnom obliku, stupivši u partnerski odnos s izdavačkom tvrtkom On Demand. Uz pomoć brzog printera prikladno nazvanog Espresso, korisnici interneta mogu za trenutak dobiti tiskanu i uvezenu knjigu.

Tom čudu od stroja potrebne su oko četiri minute da tiska knjigu od tristotinjak stranica i izbaci je u profesionalnom tvrdom uvezu. Tvrtke očekuju da će knjižare, knjižnice i trgovački lanci uložiti u printere koji stoje oko 85.000 dolara po komadu. Trenutačno je u funkciji 16 Espresso printera, raspoređenih po raznim lokacijama, uglavnom u SAD-u, a On Demand se nada da će se sljedeće godine taj broj udvostručiti.

Popis dostupnih knjiga bit će ograničen na naslove iz Googleove arhive čija su autorska prava istekla, a kupci će za knjigu morati platiti oko 80 dolara.

Projekt Google Books privukao je pažnju izdavača i autora diljem svijeta te povukao mnogo kontroverznih pitanja. 2008. uspjeli su nakon dvije godine sudskih pregovora postići dogovor s američkim izdavačima i cehom autora. Pristali su platiti 125 milijuna dolara i osnovali nezavisni registar knjiga koji omogućuje da pisci i izdavači koji su dopustili skeniranje svojih knjiga dobiju dio prihoda od prodaje i oglašavanja.

18.09.2009. 17:20:32
http://m.metro-portal.hr/google-espresso-do-knjige-brze-nego-do-kave/22396/