objavljeno 14.10.2020. 10:31:00
NAJAVE

Goli umjetnik u Pogonu Jedinstvo

Avangardni umjetnički projekt GOLI UMJETNIK nastaje 2018. u društvenom centru BEK kroz suradnju dva nekonvencionalna akademska umjetnika

Goli umjetnik
Goli umjetnik (Arhiva)

Akademski slikar Leonardo Budimlić Majnarić jedinstveni majstor umjetničkog dojma, nastavlja održavati izvedbenu likovnu radionicu croquisa svake subote u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, od 17. listopada do 19. prosinca 2020, od 17h do 20h.

Avangardni umjetnički projekt GOLI UMJETNIK nastaje 2018. u društvenom centru BEK kroz suradnju dva nekonvencionalna akademska umjetnika - ak. slikara Leonarda Budimlića Majnarića i ak. dramaturginje Irene Čurik. Prvi je put javno izveden kao 48-satni politički happening FREAKVENCIJA 2018 u listopadu 2018. u Pogonu Jedinstvo, da bi za mjesec dana gostovao na Prvom međunarodnom festivalu svjetla i uličnih umjetnika u Makarskoj. Tokom 2019. i 2020. GOLI UMJETNIK se redovno održava u BEK-u i Pogonu Jedinstvo u formi izvedbene likovne radionice croquisa, u kojoj Leonardo ima trostruku ulogu mentora, modela i slikara.

'Kad povlačimo liniju počinjemo govoriti' Leonardo BM

Leonardo Budimlić Majnarić je posvetio svoje stvaralaštvo istraživanju linije, a talent vještini brzine bilježenja dojma, ogolivši tako crtež do same dinamike figure, čime je uspostavio vremenski okvir nastanka rada, crtajući njegove sadašnjost i spontanost trenutka. Tretirajući svaki model kao croquis crtež Leonardo bilježi obrise svakodnevnice svojih sugrađana. Ti tragovi trenutnih životnih prilika koji se očituju u jedinstvenom izrazu lica, pomaku lijeve noge ili nagibu glave, zauvijek ostaju sačuvani kao spomen-odraz jedne nepovratnosti življenja koja nas mijenja.

Umjetnikova je odluka da slika gol ne bi li ukinuo spone između sebe i okoline te podigao svijest o njihovom utjecaju na međusobne odnose, koje služi odvajanju, a ne spajanju koje je, stoga, zadaća umjetnikova. Goli slikar slika golu istinu.

Golo tijelo također priziva jedinstveno psihološko-emocionalno stanje umjetnika u procesu stvaranja, koje počiva na maksimalnoj krhkosti i maksimalnoj komunikativnosti. Takva otvorenost duše umjetnikov je dar zajedničkoj stvarnosti.

Leonardo Budimlić Majnarić (1962/Zg) diplomirao je 1990. na slikarskom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno djeluje kao samostalni likovni umjetnik. Član je HDLU i HZSU.

14.10.2020. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/goli-umjetnik-u-pogonu-jedinstvo/128041/