objavljeno 01.01.2008. 21:01:00
KOLUMNA

Najluđa zabava je u šoping centrima

Fotografija vijesti

Ako još niste obavili predbožićni šoping, požurite jer vrijeme neumitno ističe. S obzirom da se na putu možete naći u brojnim nevoljama, evo nekoliko savjeta za surovu borbu koja vodi do obilja hrane i poklona.

Kao prvo, danima prije rečenog poduhvata korisno je pozorno pratiti reklame; u njima se ogleda sva mudrost ovog svijeta, svi potrebni životni savjeti su sažeti na jednome mjestu. Kreativne poruke u medijima ukazat će vam na potrebe za koje niste niti slutili da uopće postoje, i to je sjajna stvar.

Kako biste inače znali da ćete svojim najmilijima u sljedećoj godini biti bliže nego ikada, samo ukoliko im kao božićni dar poklonite najnoviji mobilni telefon? Pogotovo nakon što vam objasne da je telefoniranje zapravo besplatno. Kako bi se inače dosjetili da baš vi zaslužujete novu maskaru koja 1.430 puta povećava volumen trepavica?

Da bi tako nezaboravan provod uopće bio ostvariv, tu su, naravno, krediti. Jer banke su, što također možemo doznati iz poučnih reklama, zapravo humanitarne organizacije. One su tu zbog vas i takoreći uljepšavaju sve najvažnije trenutke u vašim životima, zbog čega su zapravo izmišljeni i posebni krediti za blagdansku šoping-avanturu u koju se upravo upuštate.

Reklame će vam, dakle, uvelike pomoći da sastavite popis «must have» stvari. «Must have», zapamtite, jedina je šifra za istinsko zadovoljstvo.

Također, bez reklamnih poruka vjerojatno biste promašili činjenicu da se ovoga prosinca fantastično možete zabaviti jedino u šoping centrima.

Naoružajte se za šoping

Sada neposredna izvedba. Nakon što u jedan džep spremite popis prijeko potrebnih predmeta, a u drugi zagurate kreditne kartice koje će vam omogućiti da sve navedeno doista i kupite, vrijeme je da se uputite u obilazak trgovina.

Prvo i najvažnije, ponesite uza se oružje, i to vatreno. Nema tome dugo kad je na parkingu jednog zagrebačkog trgovinskog centra čovjek upucan jednostavno zato jer je s nasilnikom uletio u raspravu oko mjesta za parkiranje. Kratka cijev ili duga, logično je pitanje: odgovor ovisi o tome hoće li se borba za mjesto voditi na manjoj ili većoj udaljenosti. Pištolj je pogodan za brzu i učinkovitu razmjenu vatre u obračunima «jedan na jedan», lovačka puška ako naletite na više napadača u isto vrijeme, a puškostrojnica će vas možda spasiti ako ste izdaleka uvrebali jedino slobodno mjesto na parkingu, prema kojemu već pobjedonosno juri nekoliko vaših protivnika. Hladno oružje također će dobro doći u borbi prsa o prsa, pogotovo ukoliko ostanete bez streljiva. Naoružajte se za svaki slučaj i facijalno verbalnim ekspresijama, koje bi unaprijed mogle odvratiti potencijalne nasilnike od uočenog parkirnog mjesta. Drugim riječima, pri traženju parkinga preporučuje se nabaciti muževni izraz lica Ante Pavelića iz modne sezone 1941.-42., a razoružavajući smiješak benevolentnog Duška Čurlića u emisiji «Zvijezde plešu» u sezoni 2007.-08. radije ostavite za kućnu uporabu. Posebna upozorba: Istrči li u svoj toj gužvi pred vas djedica s bijelom bradom u crvenoj odjeći, nema dvojbe da morate odmah učinkovito djelovati jer je navadeni zacijelo opasan. Radi se o negdašnjem pripadniku srpskih paravojnih postrojbi, koji je prerušio u socijaldemokrata pa sada kvari djecu, mameći ih jeftinim poklonima.

Osim vašeg borbenog stava, spremno za sukob mora biti i vozilo kojim krećete u ovaj suludi pothvat. Ono će se, naime, morati oduprijeti najvećim iskušenjima i višesatnom gmizanju kroz kolone koje vode odredištima. Poželjno je voziti što brže i bezobraznije, po mogućnosti što snažnijim terencem, kako bi što bolje mogli druge nesretnike izgurati s prometnice. Međutim, i stari Yugo ili Golf jedinica Tvornice automobila Sarajevo iz 1978. imaju izvjesne prednosti – pogodni su za dvoboje u stilu američkih «on the road» filmova. Nakon karamboliranja, jednostavno ih možete ostaviti u prvoj grabi, čime ćete ujedno dati svoj doprinos tradicionalnom predblagdanskom uljepšavanju okoliša.

Obzirom da će božićni šoping zacijelo biti zabava za cijelu obitelj, valja pripaziti na to da žene i djeca budu dobro nahranjeni, da prije polaska obave nuždu, te da budu dobro utopljeni.  Kako u kupovini vrijeme obično proleti, za svaki se slučaj preporuča ponijeti i nešto prtljage.

Žene bi u torbice morale zagurati jedne udobnije cipele bez visokih potpetica, preporučuju se tenisice, kako bi u slučaju žuljeva od dugotrajnog bauljanja mogle neometano nastaviti harati dućanima.

Ako u shopping kreće šira obitelj, uključujući bake i djedove, njih bi bilo mudro opremiti pokojom rezervnom štakom. Osim što će biti korisno kada ih od višesatnog pustošenja trgovina zabole noge, isto će im pomagalo dobro doći i kako bi u slučaju potrebe mogli zatući suparnike u redu ispred javnog zahoda.

Svim članovima ekspedicije bilo bi također pametno na vrijeme napomenuti neka tijekom kupnje uglavnom šute, jer glava obitelji ima ozbiljnu zadaću vratiti ih žive, zdrave, opskrbljene i sretne natrag kući.

Vrijedne banke zbrajat će račune

Ako ste unatoč svim preprekama uspješno obavili predbožićnu kupnju, pravi ste sretnik. To znači da je vaš hladnjak krcat puricama, odojcima, šunkama, sarmama, kolačima, francuskim salatama i još kojekakvim slasticama, koje će se, doduše, ondje vjerojatno povlačiti još dobrih mjesec dana, te na kraju završiti u kanti za smeće.

To znači da su u smočnici spremne zalihe «litre i vode», koje bi vam zacijelo bile dovoljne da se od delirijum tremensa ne oporavite negdje do kraja naredne godine. Promotrite li dobro zalihe hrane i pića kojima ste se opskrbili, priznat ćete da bi, u slučaju napada atomskom bombom, uz njihovu pomoć vjerojatno uspjeli preživjeti sve do oporavka nacionalne ekonomije i pojave nekih novih proizvoda na policama obnovljenih trgovina.

Posljednje, ali nikako ne i manje važno: da ste se dobro pripremili za blagdane koji dolaze, kazuje i to da su ispod bora spremni vrijedni darovi za vaše najmilije. Kao da je važno što će svi ti korisni predmeti već za nekoliko dana vjerojatno završiti zaboravljeni, skupljajući prašinu u nekom tamnom kutku.

Uglavnom, spremni ste za slavlje i zabava konačno može započeti.

U duhu dobrog starog Božića, ni ove godine nikako ne zaboravite nakon povratka s polnoćke kroz prozor baciti barem nekoliko stotina petardi i ostalih pirotehničkih čuda. 

Jedite, pijte, uživajte u raskošnim blagdanskim programima TV kuća i radujte se rođenju Krista. Neka vas ne brine to što će, dok se vi još veselite, banke vrijedno zbrajati račune kojima ste kupili svoje duhovno ispunjenje. Ta zbog čega biste brinuli, jer siječanj je još daleko. Sada je vrijeme za slavlje, a o minusima na računima razmišljat ćete sutra.

Čestit Božić i sretna Nova godina!

Piše: Petar Glodić
01.01.2008. 21:01:00
http://m.metro-portal.hr/glodic-najludja-zabava-je-u-soping-centrima/1871/