objavljeno 21.01.2008. 20:31:53

Globalnu ekonomiju odredit će SAD i Kina

Europske banke još imaju manevarskog prostora, ali pate od globalnih utjecaja

Banka Northern Rock najpogođenija je u Velikoj Britaniji
Banka Northern Rock najpogođenija je u Velikoj Britaniji

Globalna ekonomija trenutačno se nalazi u prijelaznom periodu,  a srednjoročni pravac razvoja globalne ekonomije u 2008. uglavnom će definirati Kina i SAD, ističe se u analizi ‘Pregled globalne ekonomije u 2008.’ revizorsko-konzultantske tvrtke Deloitte.

Tijekom proteklog desetljeća zabilježen je golem priljev sredstava iz Kine u SAD, budući da je financiranje američkog vanjskog deficita Kini osiguralo jeftin izvoz i milijune novih radnih mjesta. No, priljev kineskog kapitala imao je i nepredviđene učinke, poput činjenice da su se američki investitori orijentirali na kupnju nekretnina kao način postizanja većeg povrata sredstava. Usprkos stalnom porastu cijena, interes za to tržište godinama nije opadao jer su investitori očekivali daljnji porast vrijednosti nekretnina. Taj spekulativni ‘mjehur od sapunice’ rasprsnuo se 2007. godine, izazvavši krizu hipotekarnih kredita i pokrenuvši globalne ekonomske procese čije je krajnje rezultate trenutačno teško predvidjeti.  

MJEHUR OD SAPUNICESpekulativni ‘mjehur od sapunice’ prošle se godine rasprsnuo, a krajnje rezultate krize hipotekarnih kredita teško je predvidjeti.Dobra je vijest za Europu  činjenica da je njezina ekonomija manje ovisna o poticajima iz SAD-a no ranije. Europske će središnje banke i dalje raspolagati manevarskim prostorom koji će omogućiti smanjivanje kamatnih stopa bez straha od veće inflacije. Ipak, neke su europske zemlje izložene riziku pada cijena nekretnina. Budući da su visoke cijene poticale porast potrošnje, njihov bi pad mogao negativno utjecati na ekonomski rast. Također, europske su banke izložene utjecajima američkog tržišta hipotekarnih kredita, a porast vrijednosti eura oslabio je konkuretnost europskog izvoza. No, dugoročno gledajući, na europsko gospodarstvo utjecat će strukturalni faktori poput regulacije tržišta rada, porezne politike, politike subvencija te stupnja trgovinskih restrikcija.

Piše: MEX
21.01.2008. 20:31:53
http://m.metro-portal.hr/globalnu-ekonomiju-odredit-ce-sad-i-kina/1220/