objavljeno 15.03.2017. 09:01:00
SAVJETI

Glavne pogreške zbog kojih kilogrami ne idu dolje

Ako se samo površno informirate o dijetama i krenete bez pripreme, velika je vjerojatnost da ćete napraviti neku od ovih pogrešaka

Kako napreduje vaša dijeta?
Kako napreduje vaša dijeta? (Shutterstock)

Višak kilograma počinje se primjećivati početkom proljeća (ako ste prije toga i poricali tu činjenicu), što znači da je vrijeme za dijetu kako bi istesali liniju za ljeto. No, ako se samo površno informirate o dijetama i krenete bez pripreme, velika je vjerojatnost da ćete napraviti neku od ovih pogrešaka (možda i sve njih) koje će spriječiti učinkovitost dijete.

Stoga, evo četiri glavne pogreške koje rade ljudi na dijeti:

Bojite se glutena - ukoliko vam liječnik nije dijagnosticirao preosjetljivost na gluten, nema smisla da trošite novce i kupujete bezglutensku tjesteninu i pekarske proizvode. Štoviše, oni su siromašniji vlaknima i proteinima od onih sa cjelovitim žitaricama, stoga zaboravite na bezglutensku dijetu i kupujte intgeralnu tjesteninu i kruh ili još bolje, sami ih umijesite.

Izbjegavate ugljikohidrate - ukoliko ste se odlučili samo prehranom istesati svoje tijelo, već ste tu na krivom putu. Istina, koji kilogram će otići, ali bit ćete i dalje mlitavi i bez mišića. Je li vam to cilj? Mislimo da nije. Stoga, tenisice na noge i u teretanu ili na trčanje - kud vas volja. Za trening treba energije, a ona se krije u ugljikohodartima. zato ne izbjegavajte rižu, tjesteninu ili kruh, nego koristite zdravije inačice. 

Prelijevate salate - salate su odličan izbor u borbi protiv suvišnih kilograma, ali i u normalnoj prehrani. U čemu je onda kvaka? Nemojte rajčice, listove zelene salate ili bilo koje drugo povrće od kojega radite salate utapati u dresinzima. Oni su 'leglo' kalorija i ne daju kilogramima da odu. Stoga ne pretjerujte s dresinzima, ali niti s avokadom i orašastim plodovima. I avokado i orasi su hranjivi, ali i masni. Stoga umjereno pa da salata i bude, kako joj ime govori, lagani obrok.

Stalno blendate i cijedite - iako su voćni sokovi totalni hit i svi nešto miksaju i cijede, ugledna nutricionistkinja Jaclyn London iz njujorške bolnice Mount Sinai tvrdi da voćni sokovi i nisu tako zdravi kako mislimo te savjetuje da radije jedemo voće, jer ako ga pijemo, unosimo u tijelopreviše šećera, a ne osjećamo sitost. 

"Bilo koja vrsta soka, bez obzira na etiketu, prolazi kroz proces kojim se zdravi dio voća ili povrća uklanja, a ostaju samo šećeri", kaže London. "Ja bih radije da jedete kalorije, nego da ih pijete. U suprotnom, nećete se osjećati sito kako bi se osjećali da ste pojeli sve što ste izmiksali u blenderu", objašnjava London. Naravno, to ne znači da svoj blender morate izgnati iz kuhinje, nego samo da u svemu trebate budete umjereni. 

15.03.2017. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/glavne-pogreske-zbog-kojih-kilogrami-ne-idu-dolje/103689/