objavljeno 14.05.2009. 14:32:07
komplikacije u raju

Glavašu pritvor od 30 dana

Presedan u dosadašnjoj praksi stavio Glavaša na teške muke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/CROPIX)

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u četvrtak jednomjesečni pritvor Branimiru Glavašu, potvrdila je novinarima glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić.

Uz produljenje pritvora, sud je dao zadaću tužiteljstvu BiH da u roku od 40 dana dostavi dodatnu dokumentaciju vezanu uz ovaj slučaj.

"Riječ je o ekstradicijskom pritvoru koji može trajati do dokončanja ekstradicijskog postupka", izjavila je novinarima glasnogovornica suda Manuela Hodžić, objašnjavajući kako će se Glavaša svakako pustiti na slobodu ne dostavi li tužiteljstvo na vrijeme traženu dokumentaciju.

Hodžić je istaknula kako je riječ o prvostupanjskoj odluci na koju i tužiteljstvo i obrana mogu uložiti priziv u roku od 24 sata.

Glavašev odvjetnik Nikica Gržić, koji je izjavio kako je zaprepašten odlukom suda BiH, potvrdio je kako će u zakonskom roku uložiti žalbu no kakav god njen rezultat bio odluka prizivnog vijeća suda BiH ne može se očekivati prije ponedjeljka što znači da Glavaš do tada svakako ostaje u pritvoru.

"Ja u 30 godina svoje prakse nisam vidio ovakvu sudsku odluku", kazao je Gržić istaknuvši kako je njegov branjenik zadržan u pritvoru unatoč činjenici da je sud utvrdio kako Glavaš ima potpuno ispravne dokumente kojima dokazuje državljanstvo BiH.

Glasnogovornica Suda BiH također je potvrdila kako je stajalište suda da su Glavaševi dokumenti iz BiH ispravni i izdani sukladno zakonu.

"Pravno tumačenje suca koji je radio na ovom predmetu (Branko Perić) je kako je odluka o pritvoru svojevrsni presedan no konačnu odluku imat će prizivno vijeće", kazala je Hodžić.

Po njezinim riječima, sudac Perić je ocijenio kako "u specifičnom kontekstu zemalja u okružju kruto tumačenje pojma državljanstva podriva pravo i pravdu".

Zakonima BiH nije izrijekom predviđena najveća moguća duljina trajanja ekstradicijskog pritvora.

Glavašev odvjetnik Gržić kazao je novinarima kako pak iz sudske odluke proistječe da je Hrvatska zapravo ta koja je dužna u roku od 40 dana dostaviti sve spise propisane zakonom radi izručenja Glavaša Hrvatskoj.

"Sve se svodi uglavnom na političke ocjene a ne na pravo", kazao je Gržić ustvrdivši kako je Glavaševo državljanstvo BiH i dalje zapreka za njegovo izručenje.

Objašnjavajući kakvi su to politički razlozi vodili suca Perića, Gržić je kazao kako je riječ o njegovoj (sučevoj) ocjeni da neke osobe izbjegavaju kazneni progon sklanjanjem u drugu državu.

"Sud misli da je Glavaš upisom u knjigu državljana pokušao izbjeći kazneni progon u Hrvatskoj jer je upis obavljen nakon započinjanja postupka u kojemu je sada nepravomoćno osuđen", kazao je Gržić.

"Ovo je elementarno kršenje zakona", zaključio je Gržić.

Branimir Glavaš, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH, trenutačno se nalazi u pritvoru suda BiH u Sarajevu, gdje je smješten u srijedu.

Glavaša je policija Federacije BiH privela na temelju međunarodne tjeralice što ju je za njim raspisala hrvatska policija nakon nepravomoćne presude kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku. (hina/metro-portal)


14.05.2009. 14:32:07
http://m.metro-portal.hr/glavasu-pritvor-od-30-dana/17767/