objavljeno 16.09.2009. 20:37:52
zeleno, žuto, crveno

Genska terapija rješava problem daltonizma

Znanstvenici možda imaju odgovor za nevolje ljudi koji ne razlikuju boje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Osoba sa dobrim uočavanjem boja može razlikovati više milijuna nijansi, dok osoba sa daltonizmom, samo nekoliko tisuća, ili stotina.

Na primjer, ne može  primijetiti da li će netko pocrvenjeti, ili problijedjeti tijekom razgovora. Neće primijetiti temperaturu na licu djeteta, u zubotehnici i zubarstvu neće uočiti odstupanja u boji zuba i navlake, nijanse kozmetičkih preparata, i tako dalje.

U usporedbi  sa osobom koja vidi boje, osoba sa daltonizmom je u nepovoljnom položaju u mnogim situacijama. Recimo u traženju posla; daltonisti ne mogu biti liječnici, zubari, zubotehničar, frizeri, kozmetičari...

Ali tome možda uskoro dođe kraj. Naime, nova genska terapija bi mogla biti krajnje rješenje problema daltonizma, odnosno nerazlikovanja crvene boje od zelene.

Po prvi puta terapija je uspješno isprobana na majmunima s ohrabrujućim rezultatima. Istraživanje je provedeno na sveučilištu Washington u Seattleu u SAD-u. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature. 

Majmuni su primili ljudski gen retine, receptora vida na zadnjem zidu oka koji omogućuje razlikovanje dvaju boja. Nakon pet tjedana počeli su razlikovati zelenu od crvene. Dvije godine nakon eksperimenta majmuni i dalje vide te boje i nemaju nikakve nuspojave.

Znanstvenici vjeruju da će se uskoro slična terapija moći provesti i na ljudima.

16.09.2009. 20:37:52
http://m.metro-portal.hr/genska-terapija-rjesava-problem-daltonizma/22235/