objavljeno 29.03.2011. 14:32:00
RIBA I KOLAČI

Gastro putovanje - delicije iz Portugala

Između ribe i svinjetine, Portugal nudi i niz jednostavnih jela po pristupačnim cijenama, odlični kolači su posvuda

Riba na žaru
Riba na žaru (MWN)

Gastronomska ponuda Portugala uvjetovana je geografskim položajem pa je tako riba na tisuću načina glavni specijalitet u toj zemlji. Soljeni bakalar svojedobno je bio ukusan i jednostavan način konzerviranja hrane za brodove koji su istraživali nove pomorske putove diljem svijeta.

Portugalci bakalar i danas nazivaju svojim "vjernim prijateljem", a priprema se na 365 načina - za svaki dan u godini postoji jedan recept. Visoko kotira i riba na žaru koju turisti mogu pronaći u svakom gradiću uz obalu.

Glavni grad Lisabon još uvijek je među jeftinijim europskim gradovima kada se radi o večerama u restoranima, no doista niske cijene i velike porcije mogu se pronaći na selu, na sjeveru zemlje i u Portu. U unutrašnjosti Portugala glavni specijalitet je svinjetina, dok je među najpopularnijim obiteljskim jelima piletina na žaru s ljutim umakom.

Portugal je poznat i po odličnim kolačima koji na prvi pogled ne izgledaju toliko privlačno, ali su doista ukusni. Među jelima koja svakako treba probati u Portugalu su:

Bacalhau à Brás
Portugalci su najveći potrošači soljenog bakalara na svijetu, a bakalar uglavnom uvoze iz Norveške. Bacalhau à Brás je jedan od najpopularnijih recepata: nasjeckan i pržen bakalar s češnjakom i lukom pomiješan s jajima i tanko narezanim krumpirićima te začinjen paprom i peršinom.

Pastéis de Belém
Lisabonski specijalitet: topla kremasta torta s glazurom od šećera i cimeta. Desert možete pronaći diljem Portugala ali je najbolji u Belemu gdje se prodaje od 1837. Dnevna prodaja nerijetko premašuje 20.000 komada.

Tortas de Azeitão
Mekana torta s kremom od jaja. Portugalski deserti se većinom sastoje od jaja, badema i puno šećera.

Sardine
Sardine na žaru omiljeno su jelo u ljetnim i proljetnim mjesecima kada se obitelji okupljaju oko roštilja. Jedu se s kruhom i salatom od rajčica, paprike i krastavca.

Bife à Café
Radi se o bifteku s kremastim umakom koji ponekad sadrži kavu. Servira se s krumpirićima, a po želji i s jajem na vrhu odreska.

Piše: Célia Pedroso / Metro World News
29.03.2011. 14:32:00
http://m.metro-portal.hr/gastro-putovanje-delicije-iz-portugala/57101/