objavljeno 29.10.2009. 18:55:32
pamet i novac

Garancija dugog života: obrazovana žena + bogati muškarac

Dok muškarčevo obrazovanje nema važnu ulogu, ono ženino je presudno za dug život oba partnera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Novo istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da su obrazovanje, životni stil i dugoročno zdravlje tijesno povezani.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu na osnovi dugogodišnje studije došli su do jednostavne jednadžbe koja osigurava dug život, a to je veza između obrazovane žene i bogatog muškarca.

Studija koja je objavljena u časopisu Epidemiology and Community Health trajala je punih 13 godina i istražila je podatke koji obuhvaćaju živote 1,5 milijuna Šveđana u dobi od 30 do 59 godina. Provela se iscrpna analiza svih dostupnih informacija o uzrocima smrti tih ljudi.

Nakon obrade podataka znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka. Tako se pokazalo da bi se muškarci pri odabiru partnerice umjesto fizičke atraktivnosti trebali usmjeriti na njezinu inteligenciju i stupanj obrazovanja. Zanimljivo je da muškarčevo obrazovanje ne mora uopće biti važno, niti za muškarca, niti za ženu.

Za dug život je važniji pun bankovni račun i visoki društveni položaj muža ili partnera, što se može postići i bez visokoškolskog obrazovanja.

No, obrazovanje nečije ljepše polovice mnogo je važnije - muškarcu se za čak 25 posto povisuju šanse za dug život ako njegova partnerica ima završen fakultet.

I ženama samima njihovo je obrazovanje vrlo važno. Naime, manje obrazovane žene imaju 50 posto veće šanse da će umrijeti ranije od obrazovanijih žena.

Stručnjaci kažu da je to tako zato što se obrazovane žene više informiraju o zdravom životnom stilu i načinima liječenja u slučaju bolesti. To produžuje život ne samo njima, već i njihovim partnerima.

Što se muževog bogatstva tiče, obrazovanija i pametnija žena bolje će znati postupati s novcem, pa je logično da je bolje uza sebe imati takvu ženu.

29.10.2009. 18:55:32
http://m.metro-portal.hr/garancija-dugog-zivota-obrazovana-zena-bogati-muskarac/25314/