objavljeno 20.06.2016. 08:01:00
RAZMIŠLJANJA

Funkcionira li dogovor Turska-EU oko izbjeglica?

U Grčku dolazi manje izbjeglica i izgleda da dogovor EU s Turskom funkcionira. Međutim, koliko još dugo? EU i dalje inzistira na viznom režimu za Turke. Ankara se žali.

Sve manje izbjeglica dolazi u Grčku
Sve manje izbjeglica dolazi u Grčku (Arhiva)

Povjerenik Europske unije za migracije svakog mjeseca u Bruxellesu mora podnositi izvješće o provedbi dogovora između EU-a i Turske. Dimitris Avramopoulos svakog mjeseca ponavlja istu priču: u Grčku dolazi sve manje izbjeglica, a raspodjela na druge zemlje članice EU još uvijek ne funkcionira kako treba. Europski povjerenik nejasno govori o naprecima, ali uvijek iznova se pojavljuje jedan „ali".

Ali: Turska ne ispunjava uvjete

Avramopoulos je u svom posljednjem izvješću objavljenom polovinom lipnja pohvalio Tursku navodeći da je ispunila 65 od 72 kriterija EU-a za ukidanje viza za turske državljane. Međutim, on je ukazao i na sedam kriterija koje Turska još nije ispunila. Tako su vizne olakšice, koje bi trebale stupiti na snagu 1. srpnja, i dalje na čekanju jer turska vlada odbija traženo ublažavanje antiterorističkog zakona. Europski povjerenik ne navodi konkretan datum vizne liberalizacije koja je dio dogovora o izbjeglicama kojeg su u ožujku postigle EU i Turska.

Sada se postavlja pitanje hoće li Turska zauzvrat poštivati dogovor po kojem će skrbiti za to da preko Egejskog mora u smjeru Grčke dnevno u prosjeku i dalje prolazi samo 47 migranata. Ministri unutarnjih poslova EU-a su kao posljednji termin za stupanje na snagu vizne liberalizacije spomenuli listopad.

Ali: prebacivanje iz ratne regije ne funkcionira

„Broj novih izbjeglica i migranata koji dolaze u Grčku je drastično smanjen", kaže europski povjerenik Avramopoulos. Dugoročno bi tako trebalo i ostati ako EU otvori legalne putove za tražitelje azila. Ukoliko se to ne dogodi, krijumčari i migranti bi pronašli druge putove za Europu. „Moramo ponuditi nešto bolje", kaže povjerenik. Stoga je pod hitno potrebno direktno preseljenje izbjeglica i tražitelja azila iz Turske, Jordana i Libanona. Države članice EU-a bi na taj način željele prihvatiti 22.000 osoba, ali je do sada prihvaćeno samo 7.272.

Ali: proces u Grčkoj je prespor

Europska komisija je pohvalila Grčku u kojoj se zahtjevi za azil brže obrađuju. Međutim, to još uvijek nije dovoljno. Na otocima i u samoj Grčkoj više tisuća osoba čeka kako bi podnijelo zahtjev za azil ili kako bi im bila priopćena konačna odluka. Trenutno su poteškoće zabilježene u obradi podnesenih žalbi. Zbog toga je grčki parlament usvojio novi zakon po kojem bi novoformirana povjerenstva za obradu žalbi trebale rasteretiti inače preopterećene sudove.

Države članice EU-a su obećale Grčkoj staviti na raspolaganje veći broj osoblja za obradu zahtjeva za azil. Međutim, prema navodima Europske komisije, samo mali broj tog osoblja je zaista stigao u Grčku. Otkako je na snagu stupio dogovor između EU-a i Turske o vraćanju izbjeglica u Grčkoj nije zaključen ni jedan jedini slučaj dodjele azila. 462 migranta su s grčkih otoka vraćena u Tursku, ali oni nisu ni podnosili zahtjev za azil.

Ali: Evropske države nisu solidarne

Europski povjerenik za migracije Avramopoulos procjenjuje da se u Grčkoj trenutno nalazi preko 50.000 migranata i izbjeglica. Grčka pokušava zbrinuti migrante, ali je nemoguće zbog čega je Komisija EU pozvala zemlje EU da mjesečno prihvate 6.000 migranata iz Grčke i Italije. Međutim, ta raspodjela nikako da počne funkcionirati. Prošlog mjeseca su zemlje članice EU-a prihvatile 780 izbjeglica. „Sve zemlje članice moraju sudjelovati u prihvatu migranata. Ako to ne bude funkcioniralo, možemo zaboraviti reformu Dublinskog sustava i prava na azil u Europi", kaže Avramopoulos. Dublinska pravila nalažu da je za svakog migranta ili tražitelja azila odgovorna zemlja u koju je prvo došao.

Ali: Italija se polako puni

Italija trenutno prihvaća isti broj izbjeglica i migranata koji su spašeni iz Sredozemnog mora kao i prošle godine. Samo prošlog mjeseca je došlo 14.000. Italija to još uvijek može sebi priuštiti, ali prihvatni centri će kad-tad biti puni. Avramopoulos kaže da se preseljenjem izbjeglica u druge zemlje treba rasteretiti Italija, ali da druge države pokazuju malo spremnosti. Austrija prijeti zatvaranjem granice na prijevoju Brenner s Italijom ukoliko bude dolazio veći broj izbjeglica i migranata iz te zemlje. EU namjerava s afričkim zemljama sklopiti sporazum o prihvatu prisilno vraćenih migranatra. Međutim, do postizanja dogovora bi moglo proći još nekoliko mjeseci ili godina, smatra Avramopoulos i dodaje: „Pred nama je jedno teško ljeto".


Piše: Bernd Riegert/DW
20.06.2016. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/funkcionira-li-dogovor-turska-eu-oko-izbjeglica/98718/