objavljeno 19.02.2011. 17:55:00
FARSA

Friščić: Slučaj Purda još nije završen

Na novinarski upit "smatra li kako je farsa oko Purde svojevrsna psihološko propagandna agresija Srbije na Hrvatsku", Friščić je odgovorio kako je to blizu istini

Josip Friščić
Josip Friščić (Jure Mišković/CROPIX)

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić rekao je danas kako vjeruje da u slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde, koji je u ektsradicijskom pritvoru u BiH, još nije sve završeno i kako država treba iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da ne dođe do izručenja Srbiji, prenosi Hina.

"Prošlo je gotovo dvadeset godina i određene državne službe ali i odgovorni dužnosnici ove države trebali su sigurno više poraditi da se ovo ne dogodi. Jer lijepo je kada se ljudi susreću kada posjećuju grobišta i polažu vijence ali paralelno treba rješavati i ono što nije riješeno", kazao je Friščić novinarima u Sibinju, gdje je bio na obilježavanju 76. obljetnice Sibinjskih žrtava. Na novinarski upit "smatra li kako je farsa oko Purde svojevrsna psihološko propagandna agresija Srbije na Hrvatsku", Friščić je odgovorio kako je to blizu istini. "Te farse ima jako puno. Primjerice kada se dođe u Hrvatsku na službenim susretima se daju jedne izjave, a po povratku kući one se ublažuju ili uopće nisu vezane uz te susrete i skupove", rekao je Friščić.

"Prošlo je gotovo dvadeset godina i određene državne službe ali i odgovorni dužnosnici ove države trebali su sigurno više poraditi da se ovo ne dogodi", kazao je HSS-ovac Josip Friščić.

Friščić misli i kako na rješavanju slučaju Purda trebaju raditi i predsjednik Josipović i Vlada. "Koliko ja znam, Purda nije sada prvi puta prešao granicu. No to je izvučeno baš sada, kada smo blizu zatvaranja poglavlja 23. za ulazak u EU kako bi se na međunarodnoj sceni povela rasprava o tome je li Hrvatska spremna poštivati crvenu tjeralicu Interpola ili neki drugi dokument", zaključio je.

Osvrnuo se i na rezultate istraživanja javnog mnijenja u Srbiji objavljene u nekim medijima prema kojima 60 posto tamošnjeg stanovništva ne zna tko je granatirao Dubrovnik, a 73 posto ne zna što se događalo na Ovčari. "Onaj tko se ne želi suočiti s istinom i neće ju reći svom narodu, pravi grešku", ocjenjuje Frišćić. Vezano za gospodarsko stanje u zemlji, kazao je kako Vlada mora biti dobar regulator i zaustaviti najavljena poskupljenja hrane, posebno kruha, tako da intervenira s određenim zalihama. Teško je reći kako građani žive bolje nego prošle godine, ali neke brojke govore kako će doći do poboljšanja, rekao je Friščić, koji vjeruje i u uspjeh nove turističke sezone

U Sibinju su kod spomenika "Sibinjskim žrtvama" položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na osmoricu seljaka koje su 1935. ubili jugoslavenski žandari jer su se pobunili protiv tadašnjeg režima.

19.02.2011. 17:55:00
http://m.metro-portal.hr/friscic-slucaj-purda-jos-nije-zavrsen/55562/