objavljeno 26.10.2008. 23:00:00
mel brooks

Frankenstein Junior - 35 godina kasnije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

35 je godina prošlo od premijere filma Frankenstein Junior (23. listopada izlazi Blue Ray verzija filma sa mnogo posebnih dodataka), filma koji je jedan od najuspješnijih komedija u povijesti, filma koji je promijenio način na koji komuniciramo, na koji se smijemo i koji je na neki način promijenio samu filmsku umjetnost. Metro je intervjuirao Mela Brooksa kako bismo porazgovarali o ovom kultnom flimu koji redatelj također smatra nezaboravnim iskustvom.

Zašto mislite da je Frankenstein Jr još uvijek tako uspješan film?

Zato što se neke stvari događaju samo jednom u životu, a cijela filmska ekipa, lokacija - dvorac u kojem je snimljen originalni Frankenstein, scenarij bili su sastojci koji su učinili fim magičnim. A ni Mel Brooks nije baš bilo loš - kroz smijeh je rekao slavni redatelj. 

Kako je došlo do ideje za film?

Dok smo radili na "Vrućim sedlima" Gene Wilder mi je pokazao par stranica ideja za novi film. Ideja mi se odmah svidjela, no prva stvar koju sam mu rekao bila je "Hajdemo to napraviti, ali snimamo u crno-bijelom". To se na kraju stvarno i dogodilo, no na početku projekta producenti nisu bili baš oduševljeni. Govorili su mi da ne mogu ići po svijetu prodavati crno-bijeli film. Ha ha, sada me to nasmijava.

Prema onome što se vidi na ekranu, izgleda da ste se ludo zabavljali i na snimanju?

Apsolutno. Toliko smo se smijali da nismo željeli prekidati snimanje na kraju dana. Ja obično ne ručam s glumcima, no ovoga sam puta jedva čekao to doba dana. Jednom smo čak podvalili Peteru Boyleu koji je glumio Frankesteina. Kad su nas zvali na ručak, upravo smo snimali scenu s čudovištem vezanim za stol, pa smo ga jednostavno ostavili tako vezanog i otišli na ručak ...

Čak je i Marty Feldman, koji glumi Igora, bio šaljivdžija ...

On je išao unaokolo po setu, noseći kostime drugih glumaca i imitirajući ih. Najbolja mu imitacija bila ona kada je glumio Frau Blucher.

Vi niste glumili u filmu, no ipak ste ostavili svoj trag ...

Da, kad je trebalo oponašati životinje, ja sam se javio. Tako sam i ja sudjelovao (smijeh). Naprimjer, ja sam zavijao kao vuk u sceni u dvorcu, ili mjaukao kao mačka.

Jeste li nadzirali sinkronizacije?

Da, talijanska je verzija uvjerljivo najbolja, sinkronizacija Igora bila je fantastična.

Znate da još uvijek ima ljudi koji citiraju vaše filmove u svakodnevnom životu?

Svako malo čujem ljude kako kažu "vrati tu svijeću na mjesto" kad je netko nagluh. Neki dan sam pročitao naslov u novina koji se odnosio na pad Wall Streeta: Visoka napetost, kao moja parodija na Hitchcockove filmove.

Da li je veliki Hitch znao da snimate taj film?

Naravno, čak je i pročitao scenarij koji mu se jako svidio. Čak sam Johnu Wayneu ponudio ulogu u Vrućim sedlima, no on mi je odgovorio: "Mel, sviđa mi se uloga, ali nisam siguran da je za mene, nekako je prljava ..." (smijeh).

Gene Hackman je prihvatio cameo ulogu slijepca u Frankenstein Jr.-u...

Gene Wilder ga je pitao za to tijekom jedne partije tenisa, i Hackmanu se to učinilo zgodnim. Naravno, nije mogao ni zamisliti da će dobiti ulogu slijepog tipa koji hrani Frankesteina. No, baš je on ni iz čega smislio zadnju rečenicu u toj sceni, "a što je s kavom?" (smijeh).

Piše: Mattia Nicoletti, Metro Italija
26.10.2008. 23:00:00
http://m.metro-portal.hr/frankenstein-junior-35-godina-kasnije/12597/