objavljeno 24.01.2012. 07:58:00
NOVE TENZIJE

Francuzi od danas kažnjavaju negiranje genocida nad Armencima

Odnosi Francuske i Turske su zapali u krizu i prije ovog zakona, a Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju

Negiranje genocida koji su Turci 1915. godine počinili nad Armencima od danas je u Francuskoj kanzneno djelo, za čije počinjenje osuđenici mogu dobiti 45.000 eura kazne i godinu dana zatvora, prenosi Hina.

Zakon je usvojen sa 127 glasova "za" i 86 "protiv" nakon rasprave koja je trajala šest sati. Time je završena procedura u francuskom parlamentu, jer je donji dom zakon usvojio u prosincu, a da bi stupio na snagu treba ga potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Odnosi Francuske i Turske su zapali u krizu i prije ovog zakona, a Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju. Turska je najavila oštre protumjere protiv Francuske u slučaju usvajanja ovog zakona.

Zakon je predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja. U Francuskoj živi oko 500 tisuća građana armenskog podrijetla, a Turska smatra kako predsjednik Sarkozy time želi osigurati njihove glasove na predsjedničkim izborima zakazanim za 22. travnja.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji masakr milijun i 500 tisuća Armenaca počinjen 1915. smatra genocidom. Turska, pak, odlučno odbija ocjene da se radi o genocidu.

Sasvim očekivano, odmah po donošenju zakona turski je ministar vanjskih poslova odmah osudio njegovo prihvaćanje.

24.01.2012. 07:58:00
http://m.metro-portal.hr/francuzi-od-danas-kaznjavaju-negiranje-genocida-nad-armencima/67555/